Тече оживена подготовка за Коледния концерт на юношеския оркестър „Франк Мартен Плейърс”

Първо представяне на "Франк Мартен Плейърс" в България,Пловдив, Културен център "Тракарт" на 14 декември от 11 ч.

Юношеският камерен оркестър „Франк Мартен Плейрс” активно репетира за своята първа концертна изява, която се очаква в навечерието на Коледните празници на сцената на Културен център „Тракарт”.

Оркестърът бе сформиран през месец септември тази година като международен българо-швейцарски проект на името на големия швейцарски композитор на ХХ век Франк Мартен, по идея и формат на именитата пианистка с международна кариера Галина Врачева, дъщерята на композитора Франк Мартен Ариан-Терез Мартен и директора на НУМТИ „Добрин Петков” Нели Попова-Коева.

Под управлението на ръководителя на оркестъра Пламен Проданов и с помощта на индивидуални занимания с преподаватели по специални предмети, младите оркестранти – ученици от НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, подготвят интригуваща музикална програма с произведения от творчеството на Франк Мартен и други значими творци в световната музикална култура.

За своята работа и обучение в този първи по рода си български оркестър, ето какво споделят някои от участниците в него:

Радостина Стоянова (10 клас) – концертмайстор на оркестъра: „За мен е удоволствие да свиря в оркестър „Франк Мартен Плейърс”. Това дава на всички ни прекрасна възможност за добиване на опит в оркестровото свирене, трупане на нов оркестров материал, както и запознанства с големи музиканти професионалисти. По време на репетициите ние намираме вдъхновение от призванието нашият оркестър да носи името на известния композитор Франк Мартен. Бихме били щастливи ако след време оркестърът ни се нареди сред най-престижните европейски младежки оркестри.”

Неда Ковачева (11 клас) – втори концертмайстор: „Работата в оркестъра върви добре, напредваме постепенно. Концертният репертоар, който подготвяме е страхотен. Надявам се да имаме достатъно време да го изработим на ниво.”

Калина Иванова (9 клас) – виола: „Да си част от проекта “Франк Мартен Плейърс” е нещо отговорно и същевременно интересно. На всяка репетиция научавам по нещо ново и утвърждавам натрупаните си знания. Произведенията, които свирим за първия ни концерт имат трудности, но от тях научавам важни неща, които ще срещам и занапред. Всяка репетиция е приятна и надявам се с много упоритост всички ние от „Франк Мартен Плейърс” ще можем да зарадваме публиката на първия си концерт.”

В очакване на дебюта им на сцената, нека пожелаем успех в подготовката и вълнуваща първа изява на най-новата пловдивска формация за класическа музика „Франк Мартен Плейърс”!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…