Шест години след избирането си за Европейска столица на културата, Пловдив припомня най-емоционалните и запомнящи се моменти от програмата през 2019 г. с изложба. Тя може да се разгледа от днес на емблематичното място за срещи до часовника на пощата, където всички граждани и гости на града ще имат възможност да се върнат към спомена за Пловдив – Европейска столица на културата.

В ретроспекцията са включени кадри от откриващия спектакъл, фестивала на светлините за Деня на Европа, изложбата „Изкуство на свободата“ с парчета от Берлинската стена, мащабния спектакъл „Одисей“ на Драматичен театър, Пловдив, изложбата „Дим. Истории за тютюна“ и т.н. Богатата програма на Пловдив 2019 включваше повече 500 събития от всички жанрове и сфери на културата, насочени към най-разнообразни публики в града, региона, страната и чужбина.

Общо 26 пана представят сега в хронологичен ред малка част от акцентите в нея. Кадрите са уловили част от емоцията на фестивали, концерти, работилници, изложби, гостуващи продукции, които преобразиха Пловдив и изградиха международния му образ като динамичен културен център.

Ретроспекцията е тук, за да припомни и на пловдивчани и гостите на града момента, в който Пловдив бе избран за първата в България Европейска столица на културата. В процеса на подготовка за важната година на титлата, екипът и партньорите на проекта успяха да приобщят към програмата повече от 5 000 артисти и над 1000 културни организации.

Под мотото „Заедно“ Пловдив бе представен на десетки международни форуми и споделен от световни медии като CNN Travel, New York Post, Lonely Planet и др.

От 2015 г. насам всяка година Пловдив отбелязва датата на избирането си със специални събития като Пикник край реката, детски работилници в Цар Симеоновата градина, Празник на реката, хоровите концерти на деца от Пловдив и Япония и много други, с които градът напомня за един от най-важните моменти в съвременната ни културна история.

Изложбата се осъществява по идея на Пламен Панов - зам.-кмет „Култура, археология и туризъм“ и председател на УС на фондацията, който казва за нея: „Горд съм, че Пловдив бе част от тази инициатива и благодаря на нашите всеотдайни партньори от семейството на градовете - Европейски столици на културата. Пловдив вече е част от европейската културна карта! Градът с древна история показа своя огромен потенциал да създава съвременно изкуство на световно ниво. Наследството на инициативата Европейска столица на културата днес е дори много по-важно от програмата в самата година на титлата, защото градът получи огромна енергия, видимост, възможности, които ще продължават да дават своя положителен ефект дълги години след титлата. Европейска столица на културата не е едногодишен проект или фестивал, а отговорност и процес, в който участвахме всички. Пловдив може само да се гордее!  Тази титла е особено ценна, защото ЗАЕДНО е не просто слоган  -  това е кауза, залегнала дълбоко в историята на нашия град. ЗАЕДНО е нашата формула за успех. Пловдив завинаги ще остане първият български град – ЕСК. Това не е краят . Това е  начало“.

Изложбата ще остане в града под тепетата до 11 октомври, след което ще отпътува за Варна и София.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…