„Ние сме тук с проф. Новак, за да възкресим едно горещо приятелство, което датира още от 70-те години на миналия век. То всъщност не е прекъсвало, благодарение на контактите по програма Еразъм. Днешният договор ни прави още по-силни във възможностите за общ обмен и проекти“. С тези думи ректорът проф. д-р Ришард Минкиевич сложи вчера, 13 юни, подписа си върху споразумение за сътрудничество между ръководената от него Музикална академия „Станислав Монюшко”- Гданск и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/.

 

От своя страна ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак припомни, че от няколко години се стремят този договор да стане факт. Подписването му стана възможно по време на проведеното работно посещение от 12 до 14 юни в Бургас с представители на местните власти, висшите училища и бизнес организации от полската Поморска област.

 

Проф. Новак е признателна за организирания форум на Община Бургас и Поморското войводство в лицето на кмета на черноморския град Димитър Николов и зам.-кмета на Гданск Моника Хабиор, на посланика на България в Полша Н. Пр. Маргарита Ганева, на Йордан Драганчев – от българската Служба по търговско-икономическите въпроси във Варшава. „Благодаря с цялото си сърце на двигателя на нашето сътрудничество, на вдъхновителя на прекрасните ни взаимоотношения – почетния консул на България в Полша г-н Ян Стравински. За нас днес е празник“, подчерта в речта си при подписването на договора проф. Новак.

 

Освен споразумението за сътрудничество между АМТИИ и МА „Станислав Монюшко” вчера бе сключен Меморандум за разбирателство между Бургас и Гданск. Договори за партньорство подписаха и Бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров“ с Медицинския университет в Гданск, Тракийския университет в Стара Загора с Гданския университет, Национална спортна академия – София със Спортната академия в Гданск.

 

Полската делегация бе водена от маршала на Поморска област – второ ниво на самоуправление, Лешек Бонна, който подписа споразумение за сътрудничество с Асоциацията на българските черноморски общини.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…