Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на третия си тематичен маршрут по проекта „Духовни маршрути в Пловдив 2023“. Той е посветен на „Античният театър на Филипопол“. Датата е 17.06.2023 г., събота, началото е в 10:00 ч., сборен пункт: Античен театър, горния вход до АМТИИ.

 

Водач на интересната разходка из духовното и културно – историческо наследство на Пловдив е Мая Мартинова-Кютова-археолог и проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.

 

Античният театър е един от най-забележителните и интересни паметници на културно-историческото наследство на Пловдив.

 

Ще бъдат дискутирани темите – кога и как е открит театърът, история на проучването и архитектурни особености на античната сграда. Кой е Тит Флавий Котис, за когото е издигната статуя? Какви важни моменти от историята на Филипопол разкриват откритите епиграфски паметници. За какво е служил Античният театър – за театрални представления или административна сграда, в която заседава Койнон Тракон – събранието на тракийските градове. Провеждали ли са се гладиаторски борби на сцената му? Какви тайни крият подземните помещения под сцената.

 

Входът е свободен!

 

Проектът „Духовни маршрути в Пловдив 2023“ е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.

 

Следващата дата е 24 юни. Очаквайте подробности!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…