Почитателите на индийската култура ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Шармила Мукерджи на 24 август от 19 ч. в изложбена зала 2019 към Градска художествена галерия - Пловдив.  Една от най-известните и утвърдени танцьорки на класическия стил одиси, Шармила Мукерджи е в България, за да вземе участие в Дните на индийската култура, които обхващат пет български града – Велико Търново, Варна, Бургас, София и Пловдив, където е последното представление в рамките на събитието.

 

 

       Организатори на представлението в Пловдив са: Индологическа фондация „Изток-Запад“, Градска художествена галерия - Пловдив, посолството на Индия у нас, със съдействието на община Пловдив.

 

 

Одѝси е индийска класическа танцова форма, възникнала в храмовете на Одиша, Източна Индия. Жените танцьорки, наречени махари (означава велика жена), се молели на божеството на Одиша - бог Джаганнатх - чрез танц в храмовете. Този вид танц се отличава с лиричност, чувственост и акцент върху бхакти бхава (отношение на богоотдадена любов). Изпълнителите на танца одиси пресъздават митични истории за индуистки богове и духовни послания, като използват сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим. Танцът одиси е известен с уникалната си поза с три извивки, наречена трибханги.

 

 

        Шармила Мукерджи от ранна възраст се посвещава на своята единствена страст ‒ танца. Тя започва да изучава одиси под ръководството на Гуру Келучаран Мохапатра. Впоследствие преподава одиси в Калкута, а през 2004 г. в Бангалор основава Центъра за танц одиси, наречен Сàнджали, на който е артистичен директор и до днес. През 2016 г. е удостоена с престижните награди Махари и Калашрещха. Шармила е изнасяла представления на някои от най-престижните сцени в Индия, Фиджи, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, САЩ, Индонезия, Обединените арабски емирства, Тунис и Сейшелските острови.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…