11-ата международна среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото наследство на човечеството, ще се състои на 5 и 6 септември в Пловдив. Форумът се провежда в България по инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“.

 

 

С форума се отбелязва и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. В Пловдив ще гостуват експерти от Алжир, Китай, Иран, Япония, Перу, Република Корея, ОАЕ. По време на работните сесии ще се обсъдят всички нови тенденции в областта, предизвикателствата пред Категория 2 центровете, стратегически планираните дейности за сътрудничество на международно ниво.

 

Събитието ще се проведе в Малката базилика на Филипопол и ще  бъде открито от министъра на културата Кръстю Кръстев, директора на отдел „Повишаване на капацитет“ в ЮНЕСКО Сузане Шнутген, заместник-кмета по култура, археология и туризъм на Пловдив Пламен Панов, директора на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева-Димитрова, директора на Регионален Център София – ЮНЕСКО Ирена Тодорова.

 

В рамките на визитата си делегатите ще посетят Епископската базилика на Филипопол, емблематични места и събития в Стария град на Пловдив, както и Регионалния етнографски музей.

 

Годишните срещи на Центровете от категория 2 започват през 2013 г. отново в България, Созопол. След това форумите се организират в Париж, Гуейанг, Шираз, Алжир. Целта на регулярните срещи е подобряване на комуникацията между Центровете и ефективен обмен между мрежата и ЮНЕСКО. Регионален Център София – ЮНЕСКО е един от 8-те центъра, посветени на опазването на глобалното живо наследство, и се управлява от изцяло български екип.

 

2 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…