„Когато голяма британска хард-рок или хеви-метъл банда се нуждаеше от клавирист на гениално ниво, те знаеха, че могат да повикат Дон Еъри. Той е човекът, когото Black Sabbath и Rainbow наеха през седемдесетте, за да им помогне с албуми като „Never Say Die” и „Down To Earth”. През 80-те Ози Озбърн го привлича, за да довърши Blizzard of Ozz. През следващите години Дон Еъри е с Judas Priest , Брус Дикинсън от Iron Maiden, Whitesnake, Jethro Tull, Brian May, UFO, Gary Moore и много, много други”. Това е само част от визитката на рок легендата, която идва за концерт у нас в Пловдив на 9 септември, събрана от престижното издание „Rolling Stone”.

 

Дон Еъри е наистина голямо име сред култовите банди, белязали златната ера на рока. Но нищо не свършва до там. В последните повече от 20 години Дон Еъри е неизменна част от състава на великаните Deep Purple, поел щафетата от Jon Lord през 2002 г.

 

Защо всички обичат Дон и защо концертът му в Пловдив на 9 септември ще бъде коренно  различно преживяване от всяко друго рок събитие у нас?

 

На първо място – това със сигурност не е поредният Purple концерт! Проектът му Don Airey Allstars Night, с който идва в България, е всъщност пътуване – екстремно и нахъсано през любими на поколения фенове парчета. „Ще свирим най-доброто от WHITESNAKE, Gary Moore, RAINBOW, JUDAS PRIEST…”, подсказа самият Еъри в обръщение към българската публика седмици преди концерта. Всичко, което ще прозвучи в Летния театър на „Бунарджика”, са титанични рок хитове, в записването на които Дон има пряко участие, включително и като съавтор. В сета са включени и неща на Ozzy Osbourne, с когото Еъри прави албуми като Blizzard Of Ozz и Bark At The Moon. Е, в Пловдив „дори може да направим и няколко парчета на DEEP PURPLE”, подхвърля с характерния си английски хумор Еъри.

 

Момчето от Съндърланд - Доналд Смит Еъри, преминава през шеметна въртележка от рок групи и изпълнители, които търсят именно него за записи или участия в световни турнета. Макар в детските си години да се вижда по-скоро като джаз пианист и да свири в училищна група, той също толкова отрано се сблъсква с енергията, която носи рокендрола. Втрещен е от ефекта, често граничещ с истерия, с който още ранните рок изпълнители като Бил Хейли и Елвис Пресли взривяват публиката. Признава обаче, че „един ден животът се промени, когато излезе сингълът на Бийтълс „Please Please Me“.

 

Следват години на учене на литература и музика, свирене с различни групи, запознанства и приятелства, продължили десетилетия - с Бърни Марсдън(Whitesnake), Гари Мур. С последния участват в общ проект на Андрю Лойд Уебър (албума Variations, 1978). Същата година записват и първия солов албум на Гари Мур „Out In The Fields“.

 

Пиковите години на хардрока и метъл рока са наистина шеметни за Дон Еъри – като част от студийни записи и турнета на BLACK SABBATH, RAINBOW, Gary Moore, Ozzy Osbourne, WHITESNAKE, JUDAS PRIEST, JETHRO TULL, ELO, Uli Jon Roth, Graham Bonnet и много, много други. Именно в този период Дон Еъри записва името си в рок историята като пряк участник в култови албуми, сред които: „Never Say Die“( Black Sabbath, 1978), „Down To Earth”(Rainbow, 1979), „Blizzard Of Ozz”(1980) и „Bark At The Moon”(1983) на Ози Озбърн, едноименния албум на Whitesnake от 1987, също и „Still Got The Blues"(1990), отново на Гари Мур, и още и още…

 

Именно това богатство на рока очаква българските фенове на концерта в Пловдив на 09.09 на хълма „Бунарджика”. Магичният импровизатор на клавишните пристига в града на тепетата още на 7 септември и обещава паметна рок вечер. „Be There or Be Square!”, провокира Дон Еъри родната публика.

 

Концертът DON AIREY ALLSTARS NIGHT е с начален час 20:00. Вратите се отварят в 19:00.

 

Билети: в мрежата на EVENTIM и през GRABO.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…