„Камерна сцена Пловдив“ кани пловдивчани и гости на града на едно много специално събитие. С концерти на млади и талантливи изпълнители, популярната платформа стартира нова линия в ежегодната си програма – Камерна сцена Пловдив JR.

 

На 28 септември, четвъртък, от 19.00ч. в Първо студио на Радио Пловдив концерт ще изнесе уникалният перкусионен ансамбъл „Престо” – една от забележителните камерни формации на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив. Основател и художествен ръководител на ансамбъла е преподавателят по ударни инструменти Пенчо Пенчев, който бе удостоен с приза “Кристална лира” 2022 – награда на Съюза на българските музиканти и танцови дейци за работата му като педагог. Ансамбъл „Престо“ е в състав: Александър Вичев – солист, Аглея Канева (вокал и перкусии), Живко Иванов (барабани), Ира Илиева (вокал и перкусии), Веселин Стефанов (перкусии) и Антон Костадинов (вокал и перкусии).

 

В програмата ще чуем произведения на световни композитори с уникални аранжименти за перкусионен ансамбъл – Дейв Брубек, Джийн Кошински, Otto Wit, Небойша Живкович, Николай Р.Корсаков , Панчо Владигеров , Хенг Лиу, Рей Чарлз, Джон Кейдж, Арам Хачатурян, Петко Груев Стайнов, Георги Обретенов.

 

Камерна сцена Пловдив се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

 

Ансамбълът е създаден през 1999г. През годините във формацията свирят ученици от специалните класове по ударни инструменти. “Престо” е носител на призови отличия от национални и международни конкурси – Младежки джаз конкурс Стара Загора‘ 22- първо място и специална награда, участие на Младежка джаз сцена на Банско джаз фест и майсторски клас с великия джаз барабанист Били Кобъм.

 

Перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев през последните две години са отличени с наградите: Absolute Winner, Първо място, категория камерни формации от Международния конкурс в Смедерево, Сърбия The arts appreciation society ULJUS; Първа награда, категория формации от Национален конкурс за млади джаз изпълнители Стара Загора; Първа награда от VIII конкурс за ударни инструменти Пендим – Пловдив, 1 място на Iscart International music colpetition – Lugano , Switzerland. Тази година Фондация „Енчо Керязов“ ги номинира в категория Изкуство – топ 3 на официалната церемония на Античен театър.

 

За първи път в историята на перкусионните ансамбли са включени и вокални изпълнения. С произведенията, които свирят младите дарования печелят не само призови места, но и симпатията на публиката с големият си талант и виртуозността, с която ги изпълняват, а директорът на Jazz FM Светослав Николов ги нарече “Акробатите на ударните инструменти”.

 

Александър Вичев е на 15г и е солист на ансамбъл „Престо“. Свири от 6- годишен на перкусии . Удостоен е с приза “Млад музикант на годината 2021” на БНР . Има богат концертен опит: Сежурне с Шуменска филхармония; Сежурне с Разградска филхармония и участия в майсторски класове в Русе, Амстердам, Грац.

 

Аглея Канева (вокал , перкусии) е на 16г. Занимава се с пеене, водена от любовта си към джаз музиката. Публиката я познава добре от концертите на Арт Войс Център с педагог Руми Иванова. Любимите женски образи ги открива в имена като Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nina Simone,Diana Krall,Esperanza Spalding и др. Носител е на много призови отличия от международни и национални музикални конкурси. Четири години подред е част от “Успелите деца на фондация Бербатов” в категория поп и джаз пеене. Трета поредна година е част от артистите на младежка сцена на Банско джаз фест. Тази година младото джаз-дарование е специалната изненада в концерта на именития Любомир Денев, благодарение на “Музикартисимо – майсторски класове” на Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…