В Деня на народните будители, 1 ноември 2023 г. (сряда), от 16:00 ч. ОИ „Старинен Пловдив“ отваря вратите на новореставрираната къща „Павлити“ (позната като Синята къща, с адрес: ул. „Арх. Христо Пеев“ №6) за вълнуваща среща с историка Владимир Балчев. Беседата е на тема „По следите на познатите непознати будители“.

 

„Изследователските търсения на г-н Балчев винаги отвеждат към любопитни и вдъхновяващи истории. Вярваме, че да споделим с публиката възрожденския дух на къща „Павлити“ и да говорим за будителството е наистина интригуващо“, споделят организаторите.

 

Владимир Балчев завършва българска филология и история във ВТУ „Кирил и Методий“. Работи като уредник в „Националния музей на образованието“, редактор на специализирано издание за литература, култура и история, редактор в „Радио Пловдив“ и главен експерт в „Държавен архив“ – Пловдив, работил е дълги години и в ОИ „Старинен Пловдив“. Публикува изследвания за българската ръкописна книга през периода ХV – XIX в., българската литература и култура през XIX и началото на XX век. Негови студии и научни статии са публикувани в „Литературна мисъл“, „Известия на Българското историческо дружество“, в научни трудове на ПУ „Паисий Хилендарски“ и други сборници и специализирани издания. Съставител е на няколко албума. През последните години вниманието му е насочено предимно към непознати и малко познати моменти от историята на Пловдив. Автор е на книгите „Забравеният град-записки за Пловдив“ (съвместно с Петко Петков), и „Пловдив – другият бряг на Европа“. Любим автор е на пловдивчани и със своите рубрики, посветени на миналото на Пловдив в няколко регионални медии.

 

В същия ден, от 17:30 ч. на Римски стадион, ОИ „Старинен Пловдив“ е домакин и на празничния концерт „Поклон, будители народни“ на Общински читалищен съюз – Пловдив с участието на повече от 120 изпълнители от пловдивските читалища. Специални гости са момичетата от хорова формация „Евмолпея“ с диригент д-р Алия Хансе и клавирен съпровод Йорданка Иванова. Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“.

 

Входът за събитията е свободен!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…