Фондация „Стойна Кръстанова“ кани заинтересованите пловдивчани и гости на града на откриване на проекта Митологичните разкази на текстила (Фестивал „Текстил и Град“. Арт Лаборатория за експерименти в текстила).  Събитието ще се състои на 04.04.2024 г., четвъртък, от 16:00 ч. в зала 4 на Пловдивски културен институт, гр. Пловдив, ул. „Иван Перпелиев“ № 5. 

 

Фондация „Стойна Кръстанова“ се стреми да привлече млади хора, изкушени от интереса към старинните технологии, знанията и уменията за използване на блок-печат и творческата интерпретация на образци на тъкани, наследени от занаята язмаджийство или басмаджийство, т.е. цветен печат върху текстил. Във фокуса е връзката с хилядолетните духовни традиции на града, разказани чрез текстила.

 

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития и е част от Културния календар на града за 2024 година. Партньори са Съвет по туризъм – Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив, Център за изучаване на нематериалното културно наследство и Център за антропологични и етносоциологически изследвания при Пловдивски университет, както и от Пловдивски културен институт.

 

Участниците ще имат възможност да посещават четири творчески ателиета.

 

Творческо ателие 1. „Текстилът в свещените ритуали и фолклорните обредни практики“ – цикъл от лекции, включващи антични, средновековни и фолклорни текстове, представящи мястото на лена/конопа и вълната в митологичното мислене, магичните и обредните практики. Знанията за тези материали се допълват и със знание за символите, съответстващи на смисъла, който те носят според контекста и хронологията на примерите (културен, религиозен, социален).

 

Творческо ателие 2. „Митологичните разкази на текстила“ – цикъл лекции с практическа насоченост и работа с тъканни образци от колекцията на Илиян Костадинов и от фонда на Регионален етнографски музей Пловдив. Участниците ще имат възможност не само да чуят за символната натовареност на отделните предмети (части от облекло, домашна уредба или обредни тъкани), но и ще разберат как те са се променяли във времето.

 

Творческо ателие 3. „СЛОВО и ТЕКСТил – словесни интерпретации на текстилните разкази“ – разказване на истории (Storytelling), чрез които се предава културното знание и създава важни социални умения – споделяне, взаимопомощ, творчество.

 

Творческо ателие 4. Експериментален блок печат – практическо обучение, което включва знания за традициите и умения за използване на дървената щампа – печат, примери и насоки за използване на съвременни материали, които улесняват процеса и дават възможност всеки да изработи сам символите, образите и рисунките, с които желае да проектира и изработи своята творческа идея.

 

Тези творчески ателиета са във взаимовръзки  едно с друго, така че да се обогатяват знанията, да се разбират значенията, да се използват символите – всички заедно, за създаване на личен творчески проект. В края на проекта творбите ще бъдат представени в обща изложба.

 

Проектът ще завърши с участие във Фестивала Текстил и Град „Митологичните разкази на текстила“, който ще бъде част от Дните на младото вино в Пловдив, където ще се представи връзката между текстила и виното.

 

Записвания на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…