Духовните маршрути на литературна тема се завръщат следващите два уикенда в Пловдив. Водач ще бъде увлекателният разказвач доц. д-р Младен Влашки. Събитието по традиция се организира от издателство „Летера“, като това е поредната серия от общо 4 маршрута през септември и октомври. Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2024 година.

 

Септемврийският маршрут е посветен на „Град Пловдив в българската литература I“.

 

Тази неделя, 29.09.2024 г., в 10:30 ч. със сборен пункт – Седмият хълм (градинката зад Джумая джамия), желаещите ще преминат през парк „Седмият хълм“ → бивш „Кристал“ → улица „Антим I“ → площад „Цар Калоян“ (Ортамезар) → бул. „Шести септември“ → музей на Съединението → улица „Райко Даскалов“ → хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, водени от доц. д-р Младен Влашки.

 

Младен Влашки е доктор по сравнително литературознание и по философия. Той е университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 г. е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

 

Маршрутът в две части предвижда запознаване както с места, на които се е създавала българската литература (свързани с Иван Вазов, К. Величков, Захарий Стоянов, Христо Г. Данов и др.), така и посещение на местата, които са изобразени в художествените текстове.

 

Октомврийският маршрут със заглавие „Град Пловдив в българската литература II“ е на 06.10.2024 г., неделя, в 10:30 ч. със сборен пункт: на улица „Иван Вазов“ пред южните стълби на НБ „Иван Вазов“ и ще премине през ул. „Иван Вазов“ → Централна поща → Община Пловдив → улица „Май“ → Гроздов пазар→ връх на Сахат тепе.

 

Пловдив е бил предмет на изображение в литературата още от Средновековието – тогава предимно в пътеписния жанр. След 1878 г., поради концентрирането на българския литературен живот в столицата на Източна Румелия тук са всички активни български писатели, издатели, книжари. Тук се издава първото българско литературно списание „Наука“. Още в тези години места от пловдивския ландшафт се превръщат в литературни топоси в творчеството на Иван Вазов, на Константин Величков и др. След като столицата на обединена България се премества в София, Пловдив остава любимо място за гостуване и сказки на всички големи поети и писатели (сказките се изнасят предимно във Военния клуб), създават се и творби, посветени на Пловдив.

 

След 1944 г. градът вдъхновява Димитър Димов да напише романа „Тютюн“, Любен Станев също използва топоси от родния си град в своите романи. С появата на т. нар. „инфантилна проза“ Пловдив попада на страниците на Кольо Николов, Рашко Сугарев, Светомир Бабаков и т.н. В по-ново време тайните на града подбуждат написването на романа „Хълмът“ от Димитър Кирков, атмосферата на града примамва пътешественика на Златомир Златанов от „Храмови сънища“, спомените на Анжел Вагенщайн го превръщат в централно за действието пространство в романа „Далеч от Толедо“.

 

Пловдив има запомнящо се присъствие в българската литература чрез поезията на Иван Теофилов, Добромир Тонев, Йордан Велчев, Иван Вълев, Александър Секулов. Днешният град е най-широко представен в романите на Недялко Славов.

 

За всичко това ще разкаже опитния водач – доц. д-р Младен Влашки. Събитията са с вход свободен. За още информация: www.facebook.com/marshruti.plovdiv и на телефон 0888 579139.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…