Международен симпозиум „АЛТЕРНАТИВАТА… ЛИНИЯТА НА УТОПИЯТА“ ще  се проведе oт 4 до 11 октомври 2024 г. в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“.  Инициативата за провеждането на симпозиума е на Фондация „Тракарт-2000“ и Асоциация  „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер  Асман. В него ще участват 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия и България.  

 

Идеята е създаване на благоприятни условия за творческо и професионално развитие на  художници в областта на визуалните изкуства, изграждане на мост между артисти от България  и Австрия с фокус съвременно изобразително изкуство. Създаване на съвременни форми на  изкуство, а също прилагане на актуални модели и практики на традиционни и нови изразни  средства. Срещата на 16 творци от различни държави в творческите ателиета на „ТРАКАРТ  ПАРК – Център за съвременно изкуство“, в които те ще има възможност за творчество и  създаване на международни партньорства, възможност за сблъсък на културни гледни точки и  хоризонти, дискусионни и емперични срещи. Привличане на нови публики, достъпност и  представянето на визуалните изкуства пред публиката. 

 

Визуалните артисти ще имат свободата във всичките ѝ форми, да създадат творби, в които са  застъпени идеята за времето, пространството, движението и ритъмът на реалността.  Възможност за експерименти с различни материали и техники. Работа върху динамични  композици в урбанистична среда и акумулация /натрупване на „нехудожествени“ предмети в  изграждането на нова предметна реалност/. Стремеж и работа по теми, които да провокират  зрителя в сътворчество в съответствие със собствените си емоции, да съпреживеят темата ….. 

 

 Участници в симпозиума ще са визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия и България: 

 

 Петер Асман – изкуствовед, писател, художник 

 

Габриеле Баумгартнер – изкуствовед и куратор 

 

Макс Делла Мора – визуален артист, писател 

 

Елена Катерина Дориа – визуален артист 

 

Каролина Гаке – визуален артист 

 

Изабела Анжелантони Гайгер – визуален артист 

 

Виолета Иванова – визуален артист 

 

Леонард Нойхаузер – визуален артист 

 

Нино Ломсадце – визуален артист 

 

Марияна Николай – визуален артист, илюстратор 

 

Хервиг Прамер – визуален артист и фотограф 

 

Емануела Серафино – визуален артист 

 

Атанас Колев – скулптор 

 

Веско Велев – визуален артист 

 

Румен Нечев – визуален артист 

 

Жорж Трак – визуален артист 

 

Изложбата със създадените по време на симпозиума творби ще бъде открита на  10 октомври 2024 г. /четвъртък/ от 18.00 часа в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно  изкуство“.

 

С реализацията на проекта ще повишим творческия потенциал на организациите и  екипа, създаване устойчиви връзки с други културни организации. Организацията на този  първи симпозиум е инициатива на Фондация „Тракарт-2000“ – Пловдив и Асоциация „FURNA  art & Culture“ – Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. 

 

Готовност за дългосрочно партньорство и насърчаване на културния обмен и изграждане на  нови мрежи в областта на съвременното изобразително изкуство. 

 

Целите на проекта са изграждане на естетически норми и вкус на публиките, развитие и  достъпност до всички форми на съвременното изобразително изкуство. Идеята е симпозиумът  да се превърне в ежегоден форум.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…