През тази година сред централните локации в отворената програма ще бъде Ядрото (ул. Загреб 14) –  пространство  за лекции, презентации, дебати, прожекции, работилници, партита и т.н. Своеобразна отворена зона, създадена  през 2014 г. от норвежкото архитектурно бюро Гaртнерфуглен съвместно със стажантите на ONE ARCHITECTURE WEEK. 

Сред акцентите е едноседмичната работилница „Мапинг на градското ДНК”, по време на която студенти от различни специалности са поканени да изследват социо-културното ДНК на града с помощта на двама графични дизайнери от Германия - Марк Андрюс и Кристиан Деген, собственици на студиото за дизайн „andrews:degen” в Амстердам. Работилницата ще се проведе в клонa на НБУ в Пловдив.

В неделния следобед (21-ви юни от 16:30) галерия Ластици ще бъде домакин на специалното представяне на проекта на шведската марка IKEA – IKEA ART EVENT 2015. IKEA инициира нов модул в дейността си под надслов ART EVENT, а първият проект е посветен на уличното изкуство - най-демократичната изразна форма. В него участват 12 улични артисти от цял свят, които ще представят неповторими плакати, напечатани в лимитирана бройка. Участниците използват различни изразни средства и подходи в работата си. Това, което ги обединява е отчетливият и силен стил, забележим в най-различни точки на планетата. По време на официалното представяне на  изложбата като специален гост е поканен българският ъндърграунд лейбъл Brave Moustache. Той ще демонстрира техниката на сито печата и ще даде възможност на посетителите да изработят сами картички, вдъхновени от събитието. 

Специалистите по дигитален маркетинг от ARTery са подготвили лекция и работилница на тема „Как да бъдем успешни в Etsy”, където ще запознаят участниците с онлайн платформата Etsy - P2P уебсайт за електронна търговия на творчески изделия. На 21-ви юни (неделя) ARTery ще дадат ценни насоки за разработването на  онлайн магазин и успешни продажби в интернет в Хакафе (ул. „11-ти август“). 

Арт директорът на водещата агенция за дигитален дизайн в Холандия „Mirabeau” Хенк Хаима ще изнесе презентация на тема: „Динамичен дизайн: Следващата революция в дизайна”, в която ще разкаже за идеята си да трансформира статичните уебсайтове в динамичен дизайн с акцент върху случаи от практиката.По време на уъркшопа си ще разясни как се представя съдържание по по-личен и релевантен начин. Лекцията ще се проведе на 24-ти юни от 21:00 в Ядрото ( ул. Златарска 14, Капана).

Интересен акцент в програмата е курсът на Sito studio за ситопечат върху торбички, тениски или хартия „Напечатай сам”.  Той е насочен както към професионалисти в сферата на илюстрацията, модата, графичния дизайн, фотографията, така и към всички, които желаят да създават плакати, флаери, тениски и др. Участниците в работилницата ще имат възможност да напечатат изображение с размер до А3+ върху текстил или хартия. Курсът в ще се проведе в Инкубатор (ул. Братя Пулиеви 4, Капана)  на 20 и 21-ви юни от 11:00 до 17:00 часа.

“Кухня за култура” е празник на жадните за изкуство кулинари и кани всички тях да създадат нови преживявания, нови истории и нови приятелства. Главен готвач Юрки Цуцунен ще сервира вкусна вечеря. “Кухня за култура” вече е гостувала два пъти в Санкт Петербург, Русия, и веднъж във Франкфурт, Германия. Сега потегля към Пловдив, под надлов „Опасно лятно слънцестоене”. Представяне на 26-ти юни в Баскиа, ул. Братя Пулиеви 4-6, Капана.

В  презентацията на HiComm „(Мястото на) Хартията в  постдигиталния свят” гостите на фестивала ще научат от графичния дизайнер Любомира Славкова и отговорния дизайнер на HiComm Илия Темелков какви са  предимствата на хартията пред всичко дигитално. Презентацията ще се проведе на 21-ви юни от 21:00 в Ядрото.

Друго любопитно събитие от отворената програма на фестивала е работилницата на дизайнера Рая Стефанова „Прерамкиран процес”, където участниците ще могат да предложат идеи за пълна промяна на иначе добре проектираните и функциониращи столове TORRO, произведени по дизайн на Величко Великов. Чрез TORRO Рая акцентира върху самия процес на създаванe, а не върху  крайния продукт. Работилницата ще бъде на 20-ти юни от 10:00 до 18:00 часа в офиса на ЕДНО (ул. Христо Дюкмеджиев 10).

Участниците в работилницата  „Типографски трансформации” ще имат шанс да се запознаят с очарователните дами от творческото студио Acmé Paris - Елоди Мондре и Каролин Офор, които ще бъдат сред лекторите на професионалния Форум за дизайн на фестивала (27-ми юни в Дом на кулутрата "Борис Христов". Билети:  http://goo.gl/2Q05ce),  и ще научат как се трансформира една буква, така че да й се придаде нова идентичност, емоция и ново значение. 

По случай своята 100-годишнина Coca-Cola и Работилница Пункт ще направят творческа работилница в рамките на ONE DESIGN WEEK 2015. Дизайнерският колектив е известен с авторските си осветителни тела, мебели, играчки, музикални инструменти и дори интерактивни инсталации, изработени от изхвърлени предмети. Петър, Иво и Мария очакват всички ентусиасти на 20 и 21 юни (събота и неделя)с пълен комплект обекти и предмети, готови да заживеят своя ВТОРИ ЖИВОТ.  Място:  в Ядрото, ул. Златарска 14.

Едно от най-вълнуващите събития в отворената програма на ONE DESIGN WEEK 2015 e интерактивната  инсталация на Джорди Канудас в Капана, където посетителите ще могат да изпробват флуидната облегалка на един диван, “умната” лампа или направата на осветително тяло чрез потапяне в боя. Отделно той ще разкаже за своя път на дизайнер  в специална лекция на 20-ти юни (събота) от 21:00 ч.. Джорди Канудас идва в България с подкрепата на институт Сервантес-София и Испанско посолство в България. Инсталацията на Джорди Канудас може да бъде видяна  в Ядрото, ул. Златарска 14. 

Иновациите също ще бъдат сред централните теми на отворената програма на ONE DESIGN WEEK. В отделен панел „Вечер на иновациите“ на 25 юни, четвъртък, 20:00 ч. темата за иновациите в дизайна ще бъде засегната два конкурса: София Тех Парк с конкурса за иновативна пейка и B2N с конкурса за 3D принтиран лампион.

По време на прожекцията “Щрих и стих” в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна” посетитетелите на фестивала ще могат да изгледат шест кратки анимационни филми, посветени на изложбата „Щрих и стих”, продуцирана от Компот Колектив, която съчетава два художествени похвата – поезия и анимация. На 25 юни, четвъртък, от 21:00 часа. 

Дизайн базарът на ONE DESIGN WEEK 2015 ще се проведе на 28-ми юни и ще предложи по нещо за всички възрасти и стилове. В непринудена неделна обстановка в квартал „Капана” посетителите ще се срещнат с български дизайнери, дизайн магазини и онлайн платформи, които на място ще продават специално подбрани за случая продукти. 

Почти всички работилници са безплатни и със свободен достъп, освен тези, за които е оказан специален начин на регистрация и/или такса. Програмата може да бъде намерена тук: http://edno.bg/one-design-week-2015/otvorena-programa

Повече информация за ONE DESIGN WEEK 2015 ще намерите на   www.edno.bg и Facebook  –  https://www.facebook.com/OneDesignWeek.

За фестивала:

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Събитието се организира в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019. 

ONE DESIGN WEEK се организира от платформата за култура ЕДНО. Освен основната изложба и професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн седмото издание на ONE DESIGN WEEK включва редица инициативи със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и т.н.ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…