Тази година светът отбелязва стогодишнината от рождението на една от най-харизматичните и влиятелни певици в историята на джаза – Били Холидей. На 24 юни Мира Кацарова ще представи своя проект, посветен на музиката на голямата джаз вокалистка, в уютната атмосфера на Конюшните на царя, в Пловдив. Заглавието на новата си концертна програма Мира е избрала от името на една от най-знаковите песни на Били – "Blue Moon-songs of Billie Holiday".

Били Холидей е родена като Елеонора Фейгън през 1915 година. Тогава родителите й били все още тийнейджъри. Баща й ги изоставя, когато тя е още бебе и така започва печалният и труден живот на Лейди Дей, белязан от мизерия, глад, затвор, наркотици, расизъм..., но и музика! Музика, изпята изключително въздействащо. Музика, която кара слушащия да съпреживява историите, разказани в нея – истории, лично изстрадани или вълнували самата Били Холидей. Нейният глас предава истината, нейната музика я рисува по необикновен начин.

Известните думи на Лейди Дей - "Казват, че никой не може да изпее думата "глад" като мен, или думата "любов"... Може би е така, защото много добре знам какво означават и двете думи... Навярно имам достатъчно гордост да не се срамувам от тях и достатъчно смелост да не искам да забравя...", вероятно очертават най-силната съставка на нейното творчество – проникнала във всеки тон, акорд, дума и фраза на Били Холидей. В краткия си жизнен път, вдъхновителката на десетки музиканти и последователи след това, успява да изпее живота така, както трудно би могъл да го направи някой, с топлия си, отличителен глас, който определено има какво да сподели с публиката. Приживе Били Холидей дори не е подозирала каква следа ще остави в музикалната история и в сърцата на своите почитатели. 

Следа, която сто години по-късно продължава да провокира музикантите да я изследват и допълват със собствения си прочит на композициите на Били Холидей. В предстоящия си проект Мира Кацарова е вложила себе си и своето лично музикално пътуване, свързано с Били Холидей, стартирало когато тя е била дете.

Ето какво казва за своя първи досег до музиката и магнетичната личност на Били Холидей, както и за предстоящия си проект, Мира:

"Прочетох биографията ? "Лейди пее блус", когато бях 14 годишна... Оттогава съм влюбена в джаза, в нейния магичен глас, в провлачената й меланхолична певческа фраза, във вродената й тъга, в самобитната й вокална изказност, близка до инструменталния начин на изразяване, в отношението й към ритъма, живота, думите, които пее, любовта... Оттогава мечтая да изпея песните на Били Холидей... И тази година, когато се навършват 100 години от рождението й се чувствам зряла и смела да интерпретирам по мой начин тези красиви песни, пълни с истини, простота и дълбок смисъл. Научих и за първи път ще изпея отдавна мечтаните Don't Explain, What A Little Moonlight Can Do, God Bless The Child..."

На 24 юни в Конюшните на царя, заедно с нейните любими музиканти и приятели Мирослав Турийски, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов, Мира ще представи Blue Moon-songs of Billie Holiday. Аранжиментите са направени от тримата страхотни инструменталисти, а към тях на сцената ще се присъединят двама млади и талантливи артисти - Денис Попстоев – алт саксофон и Божидар Василев – тромбон. Гост-музикант ще бъде и виртуозният китарист Николай Карагеоргиев,  който през последните 10 години живее и работи в Швейцария, и по-специално в Swiss Jazz Orchestra. 

Всички заглавия, включени в "Blue Moon-songs of Billie Holiday", ще представят личната интерпретация на Мира и музикантите, с които е създадена тази програма, изпълненията им носят отпечатък на вълнението, емоциите, и вдъхновението, които те са откривали в музиката на Били Холидей през годините, и онази непреходност и универсалност на посланията в песните на Лейди Дей, базирани на простотата, истинността и личния почерк във всеки изпят от нея куплет...

Входът за концерта е 10 лева

Началото е в 21:00.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…