ONE ARCHITECTURE WEEK и awrtnewscafe отправят покана към всички да се присъединят към възобновяването на една забравена пловдивска традиция и да направим лятото в града на тепетата още по-приятно. На 02.08.2015 г. от 18:00 ч. между Пешеходния мост и моста на Панаира (бул. Марица 104), ще бъде официалното откриване на „Плажът на Марица“.  Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции и мн. др. За музикалното оформление на тържественото откриване, с фънки бийтове, ще се грижи DJ Gudel, а студени коктейли ще забъркват барманите от artnewscafe.

Проектът „Плажът на Марица” представлява намеса в градска среда, която цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани - първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интереса към тях значително намалява. В днешно време почти никой не ходи на реката освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив. За период от поне 50 години обаче да идеш на плаж край Марица е било въплъщение на думата “густо”.

Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция, която ще съществува от 02 август до 30 септември. След края на фестивала ще бъде премахната, като амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.

През 2015 г. темата на международния фестивал за архитектура - ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, който ще се проведе  от 18 до 27 септември в Пловдив, е ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на  гр. Пловдив. Преди и по време на ONE ARCHITECTURE WEEK ще се случат серия от намеси, лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, спортна програма, професионален форум и мн. др.

 

За фестивала:

ONE ARCHITECTURE WEEK ежегоден международен фестивал за архитектура, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.

ONE ARCHITECTURE WEEK е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е "При-общена река", а кураторка е Мерве Бедир

Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

Партньор на цялата отворена програма е Milka, а съ-организатор на спортната програма - .NowWeMove
Продукционни партньори за реализиране на Плажът на МАрица са Стефан Щерев, Пътинженеринг ЕООД, AstralPool, Mr.Bricolage, Alfa СОТ, ВиК Пловдив, ОП "Градини и паркове"- гр.Пловдив, Екотой Сервиз ООД.
Специален партньор на бара е Изворна Вода Бачково.
Технологичен партньор е net365.mobi.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…