В продължение на седмица АМТИИ ще е домакин на традиционния Летен международен фолклорен семинар, който стартира утре. Тази година той се провежда за 11-ти път, а негови гости ще бъдат повече от 120 любители на автентичния български фолклор от 4 континента. Това са непрофесионални музиканти от 15 страни, които в живота си са математици, инженери или лекари от Австралия, САЩ, Канада, Япония, Тайван и много други държави, но всички са обединени от магията на народната ни музика.

Според музикалния координатор на семинара проф. д-р Любен Досев от АМТИИ, до момента  желаещите да развият уменията си в българските народни танци са 80 чужденци. Специално за тях от северните фолклорни области пристигат водещи състави за автентични хора, които ще проведат учебни демонстрации под професионалното око на хореографа на ансамбъл „Тракия“ професор д-р Даниела Дженева. Останалите гости на семинара ще усъвършенстват народното си пеене с преподавател професор д-р Светла Станилова, свиренето на тамбура, кавал, гъдулка, родопска гайда, акордеон, тъпан и други инструменти. По всеки от тях преподавател ще е изявен български майстор, като обучението по кларинет например е поверено на големия Никола Илиев.
За пореден път у нас пристига и Лорънс Уайнер /Лари/. 72-годишният американец е един от най-големите меценати на фолклорното ни изкуство зад граница и от 1966 г. не изневерява на тази своя любов през целия си живот. През годините Уайнер е събрал повече от 470 грамофонни плочи с българска народна музика, изчистил е паразитните им шумове и за своя сметка е прехвърлил тази съкровищница на CD-та с отличен звук, които е подарил на библиотеката на АМТИИ. Уайнер е един от първите преподаватели по народни хора на американци, разполага с огромен архив лично заснети от него изпълнения на български певци, инструменталисти и танцьори, реализирани през последните 50 години. Домът му в САЩ е музей на българския фолклор, а той единодушно е определен за един от най-големите колекционери на фолклор в света изобщо.
Летният фолклорен семинар ще бъде открит от ректора на АМТИИ проф. академик Милчо Василев  в петък, 31 юли, в 12 часа в АМТИИ-Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…