Фондация "Отворени изкуства" представя:

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА

/презентация, среща-разговор, дискусия/

ТЕПЕТАТА КАТО ФОРМИ НА ГРАДСКИ ЖИВОТ

Последната Беседка за 2015 г. е с тема „Тепетата като форми на градски живот” и подсказва цялото разнообразие от времеви, културни, социални, демографски и събитийни пластове на познаването и обговарянето на безспорния символ на Пловдив.

Снимковият материал от сегашните форми на обитаване, със съответната архитектурна визия, начини на използване на пространството, битови и социални йерархии, разкрива едни по-непознати или незабелязани щрихи от обичайното гидово представяне на града.  Старият град не е само в застиналите възрожденски къщи, но и в махленско живеене извън щракането на фотографски апарати. На Сахат тепе нe е единствена емблема часовниковата кула, а и изключителните архитектурни творения на водещи архитекти от първите десетилетия на 20 век, притежавани и обитавани от забележителни личности, част от българската история. Така както и Бунарджика не е Альоша, а разнообразие от стилове на живот и манталитети. Непознатото Джендем тепе – хълм на нимфи и дриади си има собствена аура, едновременно мистична и делнична.

Наред с настоящето на пловдивските тепета, историкът Владимир Балчев чрез архивни кадри ще ни вкара в атмосферата на  живеене по и между хълмовете, във формите на застрояване и използване на тези пространства, както с радостите, пристрастията, но и мъките на пловдивчани по тези места от първата половина на 20 век.

През 2015 г. фондация „Отворени Изкуства“ продължава традицията на проекта си „Беседка за града“ за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване. За всяка отделна дискусия организаторитe канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение. Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се начертаят интересни маршрути, които да залегнат като материал за издаването на второ осъвременено издание на Алтернативна карта на Пловдив.

Темите на БЕСЕДКА ЗА ГРАДА, 2015 са:

Март – “Махалата – Хаджи Хасан махала”

Май – “Реката – начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/“

Юни – “Социалният живот на панелките /ж.к.”Тракия”/”

Декември – “Тепетата като форми на градски живот”

Проектът „Беседка за града“ стартира през 2012 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ в партньорство със Студио 8 ?. Представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив. На основа на разгледаните и дискутирани тогава теми: „СОЦ“ – наследството на Пловдив“, „Тютюневите складове на Пловдив“, „Квартал Капана“, „Баухаус под тепетата“, през 2013 г. година фондация „Отворени Изкуства“ и Студио 8 ? съставят и издават Alternative Map of Plovdivкато добавят още и маршрутите „Религии“ и „Улица Отец Паисий“.

10 декември, 2015

18 ч. в artnewscafe /ул. Отец Паисий, 38, Пловдив/

 

модератор: Катрин Сариева

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…