Димитър Герганов организира собствени събития на историческа тематика в "Петното на Роршах". Първото е само след ден

Ще търсим малко познати факти, ще разказваме непознати родови истории, ще показваме снимки и архивни факти, ще търсим, ще спорим, ще споделяме. Ще каним по-знаещи от нас, за да ги слушаме с респект

Пловдивско Историческо общество ще бъде основано навръх националния празник- 3-ти март. Инициативата стартира утре вечер в 19ч. от клуб „Петното на Роршах”, на ръба на Капана. Първи гост ще бъде доц. днк Мария Шнитер, медиевист, автор на 5 книги и десетки изследвания в областта на Средновековие, Средновековна литература и Богослужение, дългогодишен преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”. Ще се потопим в началните две столетия на Първата българска държава. Време, твърде оскъдно откъм достоверни източници. Тервел – хан и/или св. крал Тривелий. Паралел с развитието на арабската инвазия в останалия свят. Бурното десетилетие на Крум Страшни. Черепът на Никифор. Крум и виното. България на Омуртаг – строителя до Борис – покръстителя. Митологията около бунта на Расате. „Златният век” на Симеон. Ще си говорим за факти, хипотези и „популярни митове”. Отвъд политическата коректност, която съвсем не е изобретение от средата на ХХ век. Ще се съмняваме и ще задаваме въпроси. Ще търсим отговори, обявява авторът на проекта Димитър Герганов. 

Подготвили сме ви още една изненада. Стефан Стамболов и Петко Каравелов. Двама български бележити държавници. От истинските. Ярките личности са противоречиви. Обичани и мразени. Хулени и възхвалявани. На власт и в опозиция – винаги последователни. Дори и в заблудите си. Помним ги с делата им. На 3-ти март ще се опитаме да възкресим живото слово в речите на големи българи. Ще ги почетем и ще почерпим кураж от тях! Двама млади актьори – Тихомир Кутев и Янчо Зафиров ще прочетат две паметни речи от парламентарната трибуна на Стамболов и Каравелов на откриването на Пловдивско Историческо Общество, допълва Герганов.

Има хора, за които историята е страст. Изкушение. Непреодолимо привличане. Лабиринт, сред който обичат да се губят. Тайно огледало, в което виждат миналото и предсказват бъдещето. Инструмент за поправка на настоящето. Именно те са поканени на основаването на „Пловдивско историческо общество”. То става факт с подкрепата на Александър Секулов и на един от легендарните клубове в Пловдив – "Петното на Роршах" и ще се събира два четвъртъка в месеца. 

Ще търсим малко познати факти, ще разказваме непознати родови истории, ще показваме снимки и архивни факти, ще търсим, ще спорим, ще споделяме. Ще каним по-знаещи от нас, за да ги слушаме с респект. Историята е памет и опит, традиция и вяра. Преди всичко – мечта. Има твърде много премълчани и неудобни истини. Събития изкривени и представени според волята на силните. На всички тях бих казал – това не е краят. Това е началото. Пловдивско историческо общество. Начало – 3 март. От 19 часа. В клуб „Петното”. Ще се радваме на Вашето любопитство, обръща се към читателите ни Димитър Герганов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…