Галерия SARIEV Contemporary, фондация „Отворени изкуства“ и Капитал LIGHT имат удоволствието да обявяват старта на рубриката „Въведение в съвременното изкуство“  в предстоящия брой на списанието тази събота, 25 юни. 

Рубриката „Въведение в съвременното изкуство" на галерия SARIEV Contemporary и фондация „Отворени изкуства" продължава линията на общата им образователна програма. В нея на страниците на Капитал LIGHT ще ви запознаваме с това кои са най-новите тенденции, водещите арт градове и най-интересните събития, каква е ролята на колекционирането и кои са най-влиятелните куратори, художници и други.  

От над осем години фондация „Отворени изкуства" и галерия SARIEV Contemporary работят за популяризирането на съвременното изкуство в България и за изграждането на съзнание и разбиране за него. Водени от тази мисия, те създават общата си образователна програма. 

Един от ключовите проекти в нея е платформата „ Въведение в съвременното изкуство". Тя стартира през 2011 г. с образователен курс в София, след което следват редица серии от лекции на художници и куратори в София и Пловдив. Пред години платформата е разработвана с  кураторите Вера Млечевска, Светлана Куюмджиева и Весела Ножарова. Досега има реализирани шест издания в София и две в Пловдив. Тази година платформата започна своето разрастване с нови формати и начини на комуникация с публиката - в Пловдив стартира Клуб „Въведение в съвременното изкуство", а в София започнаха да се провеждат Лекционни турове с художника Лъчезар Бояджиев.  

Следете ни вече и в Капитал LIGHT! 

Какво да очаквате в първия брой на рубриката  

„Три километра щастие“ е текст на българския куратор и критик Мария Василева за Христо Явашев-Кристо и инсталацията му „Плаващите кейове“ на езерото Изео в Италия. В статията ще можете да прочетете повече за откритата преди броени дни инсталация, която се определя като най-сложната за изпълнение работа на художника досега. Мария Василева е един от кураторите в България, запознати най-добре с работата на Кристо. През 2015 г. тя курира първата изложба в България с творби на Жан-Клод и Кристо. 

Повече за образователната ни програма 

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство" включва: 

Лекции с гост-лектори (художници и куратори от България и чужбина) с модератор Вера Млечевска в София ежегодно от 2012 г. 

Лекционни турове с Лъчезар Бояджиев в София от 2016 г 

Образователен курс Пловдив с водещ Весела Ножарова ежегодно от 2015 г.

Клуб "Въведение в съвременното изкуство" - Пловдив от 2016 г.  

Наред с платформата „Въведение в съвременното изкуство" образователната програма на галерия SARIEV Contemporary и фондация „Отворени изкуства" включва още: 

Издателския проект „Въведение в българското съвременно изкуство" - първата билингуална история на българското съвременно изкуство. Автор е кураторът Весела Ножарова. Книгата предстои да бъде представена през лятото на 2016 г. 

Artnewscafe бюлетин от самото си създаване през 2008 г. цели да информира за изложби и събития в сферата на съвременното изкуство в цялата страна. Разпространява се дигитално чрез собствено мобилно приложение за iOS и Android, мейлин лист, pdf за безплатно сваляне и Facebook страница. През 2015 г. година стартира сайтът www.artnewscafe.com/bulletin, където освен новини се публикуват и интервюта и критически текстове. 

Форум Колекционери е проект, който цели да популяризира колекционерството в България. Първото издание на форума е през 2011 и тогава в него участват лектори от Великобритания, Австрия,  Унгария, Белгия и България. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…