Събитие-изложба на 20 юли ще се превърне в мост между поколенията и идеите им за съвременната архитектура

За трета поредна година инициативата „Академия ГРАДЪТ“ събира идеите на талантливи студенти и млади професионалисти в областта на архитектурата и техническите науки. Основната цел на „Академия ГРАДЪТ“, която се реализира под егидата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит. Тазгодишното издание на “Академия ГРАДЪТ“, в която участват студенти от 5 български и 12 чуждестранни университета, включва три конкурса – „Училища на бъдещето“, „Фасади, цветове, хармония“ и „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства“. 

„Училища на бъдещето“ се организира съвместно от „Академия ГРАДЪТ“ и „Фондация „Америка за България“ за първи път тази година. Конкурсът привлича иновативни идеи и проекти за различни видове пространства за учене, оформени като единен център за съответните учебни дейности (например центрове за природни науки, центрове за езиково обучение, класни стаи и др.). Знанието не се съдържа само в учебниците - средата, която обитаваме и начинът, по който я поддържаме, определят светогледа на модерния човек и това е само едно от посланията на „Училища на бъдещето“. 

 „Фасади, цветове, хармония“ е партньорски проект на „Академия ГРАДЪТ“ и „Баумит България“, който цели да  представи идейни проекти за цветови фасадни решения на сгради, намиращи се в различни градски зони – пешеходни, нови зони около паркове, силно урбанизирани зони с новоизградени сгради. Кандидатите са разработили своите проекти, като са се ръководили от заданието и са съчетали добрите практики в глобален мащаб с използването на иновативни и практически осъществими решения. Градът е важен за всички, а средата, в която живеем, има силата да възпитава децата ни. Освен от България, участници има от Великобритания и САЩ.

Целта на конкурса „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства“ е да се изследват добрите практики в глобален мащаб и чрез използване на иновативни решения да представят идейни проекти за градски пространства, инфраструктура и нейната трансформация в градската среда и различни по функции решения за сгради и оригинални вътрешни пространства. Сред участниците в конкурса са студенти от 5 български и 6 европейски университета.

И трите конкурса са насочени към  български студенти и професионалисти на възраст до 30 г. от университети у нас и в чужбина – самостоятелно или в екип, а проектите ще бъдат оценявани от професионално жури. 

Всички проекти и идеи на младите български архитекти и инженери могат да бъдат разгледани на изложба с вход свободен на 20 юли в Sofia Event Center - ет. 3, Paradise Center, когато ще бъдат наградени и победителите. 

За „Академия ГРАДЪТ“:

Инициативата „Академия ГРАДЪТ”, стартирала през 2014 г., е отговорът на "ГРАДЪТ Медиа Груп" на нуждата от комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради по света и у нас. Основната цел на инициативата е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит в най-важния и труден момент от професионалната реализация на младите български архитекти и инженери по света и в България – напускането на студентската скамейка и първите години в професията.

За повече информация:

http://thecityacademyawards.bg/

https://www.facebook.com/thecityacademyawards

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…