Именитият български пианист Боян Воденичаров ще проведе в АМТИИ майсторски клас по пиано и импровизация в периода 24-27 октомври. Той е един от най-изтъкнатите български пианисти. Той е носител на II награда от Международния клавирен конкурс в Сенигалия още преди приемането му в Държавната консерватория в София. През 1981 г. печели III награда на Международния клавирен конкурс „Феручо Бузони”, а две години по-късно – III награда на Музикалния конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел. През 1986–87 г. е удостоен със стипендия „Фулбрайт”, за да усъвършенства уменията си при Леон Флайшер в Балтиморската консерватория „Пийбоди”.

Оттогава той е канен редовно в Европа, САЩ, Канада и Япония. Участва в редица престижни музикални форуми и концертира като солист със състави като Националния оркестър на Белгия, Кралската фламандска филхармония, филхармониите на Лиеж и Хага, Държавната капела в Шверин, Симфоничния оркестър на Каринтия, както и с всички симфонични оркестри в България.

Освен дейността си като инструменталист, Боян Воденичаров работи активно и в областта на композицията и импровизацията. Много от неговите пиеси са изпълнявани във Франция, Германия, Белгия и България. Като импровизатор сътрудничи  с джаз-пианиста Арнул Масар и саксофониста Стив Убен.

В момента Боян Воденичаров е професор по пиано, пианофорте и импровизация в Кралската консерватория в Брюксел. В годините 2003, 2007,2010 и 2016 е член на журито на престижния конкурс „Кралица Елизабет”.

Майсторският клас на Боян Воденичаров, който ще се проведе в зала „Юрий Буков“ в АМТИИ, е още една висока оценка  за качество на обучението на студентите в катедрата «Пиано и акордеон» в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство-Пловдив.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…