Пловдив ще отбележи 163-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред община Пловдив. Това ще се случи на На 31 януари 2017 г., вторник, от 11.00 часа.

В тържественото честване ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово за държавника ще произнесе Александър Пижев  – историк от Регионалния исторически музей - Пловдив, а водещ на церемонията е актьорът от Драматичен театър Пловдив Стефан Попов.

За почитане на паметта на Стамболов са поканени  Областният управител, Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общинския съвет- Пловдив, заместник-кметове и представители на общината, кметове на райони,Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

 

Александър Пижев

Роден през 1949 г. в Пловдив. Завършва история във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, 1980 г. Работил е в Регионален археологически музей – Пловдив и като етнограф в сдружение „Старинен Пловдив”. 

В Регионален исторически музей – Пловдив е на работа от 1990 г. От 1997 г. е завеждащ отдел „Българско Възраждане”. Научните му интереси са свързани с областите: архитектурна и църковна история. Автор  е на книгите  „Очерци за историята на Пловдив”, „Старинен Пловдив”, „Православни храмове в Пловдив”, „Българската Голгота” и „Пловдив преди и сега”. 

 

Стефан Попов

Актьорът Стефан Попов е роден през 1947 г. в гр. София. Завършва ВИТИЗ през 1975г. в класа на проф. Боян Дановски. Работи в Театрите на Кърджали, Ямбол, Пазарджик. От 1982г. е в трупата на Драматичен Театър Пловдив. Има над 130 театрални и над 20 филмови роли. Два пъти в театралната му биография е играл ролята на Стамболов  -  в постановката  „Възход и падение на Стефан Стамболов“  на Стефан  Цанев, реж. Асен Шопов и в  „Олимпий или реквием за приятеля“  на Пелин  Пелинов, под режисурата на проф. Здравко  Митков. 

Носител на НАГРАДА ПЛОВДИВ за 2015 година за ролята  на Едуин Бут в моноспектакъла „Аз, Актьорът?Брат ми уби президента“ в Драматичен театър Пловдив.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…