Седмицата ще бъде открита с онлайн изложба на кърмещи майки 

Доброволческата организация за информация и подкрепа за кърмене “Ла Лече Лига България” ще отбележи за единадесети път Световната седмица на кърменето (ССК) от 1-ви до 7-ми август. Ла Лече Лига Пловдив ще осъществи няколко инициативи в града под тепетата по повод ССК, сред които лекции и срещи, посветени на темата на ССК тази година: КЪРМЕНЕТО: Печеливша цел за цял живот!
Седмицата ще бъде открита символично с първата у нас онлайн изложба на кърмачески снимки, която включва любителски и професионални фотографии на  ежедневни ситуации от живота на семействата с бебета и деца. Целта на изложбата е да насърчи общественото приемане и окуражаване на кърменето. Популяризирайки важността и нормалността на кърменето, Ла Лече Лига България се стреми да постигне широко разбиране и подкрепа за важната роля на кърменето за благоденствието на децата, майките и обществото като цяло. Изложбата може да бъде видяна след 01.08.2014 г. на адрес www.lllbg.org/izlozhba-karmene/.
Сред инициативите е и Ла Лече Лига Уебинар, част от онлайн училището за кърмене на ЛЛЛБГ по темата на ССК, който ще се проведе на 07.08. 2014 г. (четвъртък), от 19.00 и ще е достъпен на този линк: www.lllbg.org/webinar/.
За да чества ССК през 2014, Ла Лече Лига ще публикува и първото по рода си онлайн списание с подбрани кърмачески истории на майки, които искат да предадат опита си и да окуражат други бъдещи и настоящи родители да постигат целите си в кърменето. Разнообразните истории показват различните лица на живота с бебето и целят да насърчат майките, които искат да кърмят.

В Пловдив Ла Лече Лига ще отбележи началото на ССК на 2 август, в Градската градина, от 10:30 ч. със среща ‘Бебешко кафе’ за малки и големи, бъдещи, настоящи и бивши кърмачета и техните родители.
Следват още две срещи през месец август, на които бъдещите и настоящите майки ще могат да зададат своите въпроси за кърмене, захранване, отбиване и да споделят опит с други майки, на 16 август, събота от 10:30 ч. в  Градската градина, пред новопостроения павилион от страната на площада (на мястото на каменните пейки на централния асфалтов площад) и на 30 август, събота, 10:30 ч. в градинката на Енергото (с/у кафене Легал, Каменното петле)
 Желаещите да присъстват са добре дошли на безплатните срещи, за да споделят мнение, да научат нови неща и разбира се, да се заредят с добро настроение!

Темата на Световната седмица на кърменето през 2014 г. е “Кърменето – печеливша цел за цял живот!”. Тя е свързана с Целите на хилядолетието за развитие, поставени през 1990 г. от Организацията на обединените нации (ООН) и правителствата. Осемте цели, определени от ООН, са за всеобхватна борба с бедността и насърчаване на здравословно и устойчиво развитие на света до 2015 г. Целите на Световната седмица на кърменето през 2014 г. са тясно свързани с Целите на хилядолетието за развитие:
1.  Да се популяризират Целите на хилядолетието за развитие и техните аспекти, свързани с кърменето и храненето на децата.
2. Да се представи постигнатият до момента напредък и ключовите пропуски при кърменето и храненето на децата.
3. Да се привлече вниманието към значимостта на действията за защита, популяризиране и подкрепа на кърменето като ключова намеса в рамките на Целите на хилядолетието за развитие и в годините след 2015 г.
4. Да се предизвика интерес сред младите хора от двата пола да открият връзката между кърменето и променящия се съвременен свят.

Напредъкът в постигането на Целите на хилядолетието за развитие се оценява чрез редовно „обратно броене“. Темата на Световната седмица на кърменето през 2014 г. е отговор именно на последното обратно броене. Тя утвърждава колко важно е да се увеличат и поддържат в дългосрочен план закрилата, популяризирането и подкрепата за кърменето през периода след 2015-та г., както и с това да бъдат ангажирани представители на колкото се може повече групи и хора на различна възраст.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…