Два рояла и тромпет звучат в Първо студио на радиото на 10 март

Проектът включва открит урок от музикантите с възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“

„Първо студио“ на Радио Пловдив ще е домакин на концерта на два рояла с музикантите Стивън Грю (пиано, Великобритания), Живко Братанов (пиано) и Росен Захариев (тромпет) на 10 март от 19ч. Музиката, която тримата инструменталисти ще представят на пловдивската публика попада в жанра импровизирана музика: стил, който в България е малко познат. Той се характеризира като съвременна музика за класически инструменти и е базиран на свободата и на индивидулността, на елемента на изненада. Публиката ще се наслади на резултата от свободата на мислене, от творчество извън рамки и правила.

Проектът е иницииран от Стивън Грю и Живко Братанов: двама професионалисти в сферата на импровизираната музика, които се срещат във Великобритания. Стивън Грю е за първи път в България по покана на своя колега – пианист и композитор.

Оригиналното заглавие на проекта е 'Round the block with two pianos': избрано от Стивън Грю, който казва:

„За мен това заглавие обединява образите на двама изпълнители, които са ‚около блока‘ – британски израз за ‚отлежал, зрял‘. Музиканти, които са добре обиграни в сферата на импровизацията и в това да дпредставят на публиката нещо приятелско, остроумно, но и тайнствено, изобретателно, забавляващо. Надявам се това да бъде така и за публиката в България. Това е моето първо участие в България и се вълнувам много да бъда на една сцена и да музицирам с Живко и Росен.

Музиката, която ще представим е израз на това, което обичам да правя и за радост имам тази възможност от много години: да развивам и надграждам техники, които са уникални, защото аз сам съм се учил да свиря на пиано без да спазвам конкретна система и правила на обучение. Разивам тази музика от над 30 години и това е моята история. Надявам се нашата история да Ви достави удоволствие!“.

Стивън Грю е преподавател и изпълнител. Той следва свой собствен стил с влияния от Европейската класическа традиция. Участвал е на международни фестивали в Австрия (Конфронтационен, Калейдофон), Словакия (Некст Фестивал, Братислава), Великобритания (Рекон Фестивал) и др.

Манчестър Джаз Фестивал определя Стивън Грю като „един от най-отдадените и креативен пианист на Европа“.

Към свободата на звучене, излизащ извън границите на традиционната хармония и ритмични структури на проекта допринася Живко Братанов, който е сред основоположниците на жанра в България.

„Тази музика не може да се копира, тя отразява индивидуалността. На сцената ние представяме нашата индивидуалност, но същевременно намираме лесно общ език“, казва Живко.

Двамата музиканти канят за събитието в Пловдив Росен Захариев – Роко. Росен Захариев свири на ударни, пиано и тромпет от дете. Учи в Софийското музикално училище, Ротердамската консерватория и музикалния колеж Бъркли, Бостън. В момента е активен участник в авангардната сцена у нас и в чужбина. Музикант който експериментира със звук и тишина.

„Тромпетът е моят глас, а мелодията е песента която минава през него“, споделя Роко.

Ден преди концерта, на 09.03.2017г. от 14ч., Живко Братанов и Стивън Грю ще изнесат открит урок в НУМТИ „Дорбин Петков“. Директорът на училището Нели Попова, където е учил и самият Живко Братанов, кани музикантите на среща с ученици и преподаватели.

След участието си в Пловдив, в края на март, Стивън и Живко ще имат изява на Острова заедно с друг британски музикант - Адам Феърхол (пиано).

Проектът се реализира с подкрепата на Британския съвет за изкуство, Лондон, Великобритания. Партньори на събитието са Радио Пловдив, Община Пловдив, Jazz FM и хотел „Евмолпия“, Пловдив.

Вход свободен

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…