Следващият гост на Пловдивско Историческо Общество на 9 март, четвъртък от 19 ч. в клуб "Петното" ще бъде историкът д-р Дамян Борисов.

Д-р Борисов е автор на двутомната книга "Справочник за селищата в Северна Тракия през 16 в.", съавтор на "Стопанска история на България 15-20 в.", както и на множество научни публикации. Университетски преподавател, а също и учен,който работи директно с османски архиви.

Работата с подобен род източници и по-специално с данъчните регистри позволява да добием реална представа за демографията, етническия, религиозен и стопански облик на нашите земи през османския период.

Модераторът Димитър Герганов и д-р Дамян Борисов заедно ще засегнат темата за така наречените "тъмни времена" от 15-17 в. в нашата история, които започват да изсветляват през последните години благодарение на архивите. Ще засегнат стопанските и демографски аспекти през периода, миграционните процеси и религиозната инфраструктура като част от обществения живот. Ще обърнат внимание и на процесите случващите се в Пловдив през 15-17 в.

За тези и още много други интересни неща - на 9 март от 19 ч. в Пловдивско Историческо Общество. Срещите са отворени за публика и всеки ще може да зададе своите въпроси.



Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…