Програмата ориентира младите в културния календар на града

Проектът на Община Пловдив „Горещ афиш с…“ откри новия сезон като надникна зад кулисите на оперите "Палячи" и "Селска чест". Организаторите срещнаха близо 100 деца от арт паралелки на пловдивски училища с техническия и сценичен екип на Пловдивска опера. Бяха демонстрирани работата по подготовката на един спектакъл като грим, реквизит и осветление, а диригентът Константин Добройков разказа за ролята на оркестъра, солистите и диригента. Учениците се запознаха накратко с историята на творбите и се потопиха в атмосферата на оперите с изпълненията на Стоян Даскалов, Светлана Иванова и Марк Фаулър. 

Проектът „Горещ афиш с…“, стартирал в началото на тази година реализира среща на ученици с  Юлиян Вергов, Асен Блатечки, група  БТР, Мариан Бачев, Стойко Пеев и други популярни лица от българската театрална и музикална сцена. Всеки от тях разказва за своята първа среща с изкуството, за същността на работата си и дава насоки как подрастващите да се ориентират по-лесно в избора на заглавие от културния афиш, което да отговаря на техните лични предпочитания. До момента участие в срещите са взели ученици от Езиковата,  Художествената, Френската и Руската гимназии и училище „Васил Левски“. Срещите се заснемат и споделят в младежки интернет портали и фейсбук, за да станат достояние на по-голям кръг млади хора.

Инициативата е плод на политиката на Община Пловдив да възпитава и приобщава нови публики към културния си календар. Чрез месечни срещи-разговори с гост звезди програмата „Горещ афиш с..“, запознава младата публика от среднообразователните училища с културния афиш на град Пловдив, акценти от програмата и трудния път за създаване на културен продукт.  Благодарение на разговорите с известни лица от музикалната и театрална  сцена младите хора се учат как да се ориентират в информацията за култура, да формират собствено мнение и да бъдат мотивирани да посещават културни събития.

Основна цел на програмата, организирана от „Имидж Консулт“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив, е да се развиват количествено потребителите на изкуство и култура във възрастовата група м/у 14 и 18 години по непринуден начин и чрез способите на съвременните комуникации.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…