От богатия си репертоар Гринченко – Лопатински са избрали за фестивалната публика  две емблематични сонати за цигулка и пиано: Кройцеровата соната на Бетовен и Cонaтaта за пиано и цигулка № 3, оп. 108, ре минор  от Брамс

Сонатният концерт на цигуларя Максим Гринченко и пианиста  Роман Лопатински ще се проведе в Етнографския музей на 13 юни от 20:00ч. Те са млади украински виртуози с впечатляваща изпълнителска кариера. За пореден път МФКМ в Пловдив представя млади музикални дарования от Украйна. И Гринчено (от Виница), и  Лопатински (от Киев) започват да свирят още като деца. И двамата стават лауреати на десетки национални и международни конкурси още по време на обучението им (цигуларят – в Националната музикална академия на Украйна, пианистът – и в Международната клавирна академия в Имола – Италия). Всеки поотделно развива активна концертна дейност. Максим Гринченко се изявява като солист и камерен изпълнител в престижни концертни зали в Санкт Петербург, Нижни Новгород, в Украйна, Полша, Беларус, Германия, Франция, САЩ и др. Солист е на Областната филхармония на Виница. Концертмайстор на Националния симфоничен оркестър на Украйна.  Член е на Международната благотворителна фондация на Владимир Спиваков. Роман Лопатински концертира в Литва, Германия, Полша, Швейцария, Израел, Италия, Франция, Мароко, САЩ. Свирил е с оркестъра на Германското радио, с Фестивалния оркестър на Имола, Италия, имал е самостоятелен концерт на Международния фестивал „MиTo”, а през 2014 г. е ангажиран от Сорбоната в Париж.

От богатия си репертоар Гринченко – Лопатински са избрали за фестивалната публика  две емблематични сонати за цигулка и пиано: Кройцеровата соната на Бетовен и Cонaтaта за пиано и цигулка № 3, оп. 108, ре минор  от Брамс.

Украинската  сонатна вечер е под патронажа на инж. Димитър Георгиев – Почетен консул на Украйна в Пловдив, основен спонсор на МФКМ.

Изненада за фестивалната публика е концертът утре, 14 юни, 20:00 часа – на същото  място – Етнографския музей. На този подиум дебютира Струнното трио от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин, Турция.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…