Програмата OPERA OPEN продължава с гостуването на двама изключително бележити диригенти. На 30 юни Дерек Глийсън, музикален директор и диригент на Дъблинска филхармония, ще представи мултимедийния спектакъл „Филмовата музика на Холивуд” , а на 02 юли едно от най-знаковите имена сред световните диригенти – Никша Бареза (Хърватия), ще дирижира международната продукция „Кармен”.

Дерек Глийсън също е композирал филмова музика и е директор на ирландската магистърска програма „Композиране за кино и визуални медии”, която е съвместна инициатива на няколко учебни заведения.  На Античния театър Дерек Глийсън заедно с оркестъра и хора на Опера Пловдив ще представят филмова музика от хитове като „Титаник”, „Хари Потър”, „Извънземното” и много други. Подготвя се мултимедия с откъси от филмите и ефектно сценично осветление.   Специално за концерта от САЩ пристига прочутия Кристофър Йънг, който е композирал музиката на над 120 филма, много от които са прожектирани в България.

 

Най-касовото заглавие на фестивала – „Кармен”, ще бъде дирижирано от Никша Бареза. Акценти от последните сезони на диригента  включват „Кавалерът на розата” от Щраус в Женева и запомнящата се продукция на „Аида” в Тайпе Арена . В предишните сезони той дирижира многобройни  опери на Пучини в Миланската скала, в Берлинската опера и в Държавната опера в Мюнхен.  Никша Бареза има редовни  ангажименти във филхармонията в Ротердам, с Моцартеум оркестър Залцбург и с Хърватския радио симфоничен оркестър в Загреб, където дълги години е бил главен диригент.

От 2001 до 2007 г. Никша Бареза е музикален директор на Филхармонията и Операта в Кемниц. Осъществява многобройни гастроли в известния  Киров театър в Санкт Петербур , в операта Цюрих и във Филхармоничния оркестър на Грац.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…