Марио Кароли - един от най-прочутите флейтисти на нашето време, ще свири в Пловдив на своята платинена флейта на 30 септември в Балабановата къща от 18.30 ч. в VII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Негов партньор на сцената ще бъде именитата пианистка Ирина Георгиева (Швейцария), носител на многобройни престижни награди, сред които Медал и Диплом, “Мария Каналс“, Барселона, 2006, Награда за интерпретация на съвременна музика, 2008,  Първа награда на престижния международен конкурс „Kurt Leimer“ в Цюрих.

Марио Кароли започва да свири на флейта на 14-годишна възраст и само пет години по-късно се дипломира. Учи при Annamaria Morini, но е повлиян силно и от великата австрийска флейтистка Manuela Wiesler. На  22 години печели престижната международна награда "Kranchstein" в Дармщат, което дава тласък на интензивната му солова кариера в цяла Европа, САЩ и Япония. Славата му расте стремително, той става един от предпочитаните интерпретатори на някои от най-видните композитори на нашето време. Salvatore Sciarrino, Gyorgy Kurtag, Doina Rotaru, Toshio Hosokawa, Ivan Fedele, Kaija Saariaho, Joji Yuasa и много други пишат специално за него прекрасни солови произведения и концерти, които значително обогатяват флейтовата литература.

Фигурата му е напълно различна от тази на всички други солисти, той е уникален и винаги изненадващ  със своя нов и свеж  подход в интерпретацията,  притежава невероятна виртуозност и харизма. Критиците  единодушно го определят  като „феномен”, заради извънредно въздействащото му изпълнение на музиката на Бах, Шуберт или Дебюси.    Марио Кароли редовно участва в най-престижните фестивали в цял свят, изнася концерти, под палката на световноизвестни диригенти, в прочутите зали на Берлинска филхармония, на филхармонията в Кьолн, в Концертгебау (Амстердам), във Wiener Konzerthaus, в Роял Фестивал Хол (Лондон), в Сантори Хол  (Токио), в Линкълн център (Ню Йорк), в Ла Скала ( Милано), в Двореца на изящните изкуства (Брюксел), в Театър Шатле (Париж). Бил е солист на Лондонска филхармония, на Филхармонията в Токио, на Филхармоничния оркестър на Радио Франс, оркестрите на RAI, немските WDR и SWR, Оркестъра на Румънското радио, Националния оркестър на Белгия, Исландски национален оркестър, Токио Симфониета, Филхармоничен оркестър на Страсбург, камерен оркестър Aukso, Оперните оркестри на Бари, Каляри, Верона, Руан и Щутгарт, Ансамбъл Contrechamps на Женева и др.

Марио Кароли е записал повече 40 CD-та, които се радват на многобройни награди от страна на критиката. Канен е да води  майсторски класове и семинари от най-квалитетните музикални институции, сред които и "FROMM" в Харвардския университет (САЩ). Гражданин на планетата, той говори свободно шест езика, живее в Страсбург, Франция,  където преподава флейта в Académie Supérieure the Musique. Наред с това той е професор по флейта и във Висшето музикално училище в Freiburg, една от най-престижните позиции в областта на флейтовата педагогика в света. Сред многостранните му интереси е и придобитата докторска степен по философия. Прочутият флейтист свири на японска платинена флейта „Miyazawa”.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Фондация „Музикартисимо”, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, Министерство на културата.

Билети за концерта – в мрежата на Ивентим, Билетен център пред Общината, Мюзик център - ул. „Отец Паисий” 3 и на място преди събитието.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…