Спектакълът довършва знаменитата трилогия по съвременни български книги

Носителката на Аскеер за най-доброто театрално представление през изминалата година Диана Добрева започва работа по дългоочаквания спектакъл „Вълци” в Драматичен театър - Пловдив.  Драматургичната основа е на Александър Секулов по силната книга на Петър Делчев „Трънски разкази”, написана на изумителен диалект.

С този проект Драматичен театър - Пловдив оформя трилогия от спектакли по съвременни български книги. На сцената се играе „Сестри Палавееви” от Алек Попов, в репертоара се връща и култовата постановка „Възвишение” по романа на Милен Русков.

Спектаклите на пловдивския театър върнаха интереса към сериозната българска литература и донесоха редица призове - „Икар” за режисура на професор Иван Добчев, „ Икар” за дебют на Боряна Братоева и Мила Люцканова, „Аскеер” за мъжка роля на Бойко Кръстанов.

„Трънски разкази” е книга със сурова сила и свирепа мощ. В нея библейският свят на мъжа е разкъсван от вълчите зъби на инстинктите и смразяван от суровите очи на Бога. Воят и вопълът зловещо се надпяват, а човешката глутница е по-безпощадна от вълчата.

Диана Добрева е един от силните и успешни български режисьори през последните години. Това е първата й работа по съвременен български текст и се очаква с огромен интерес от театралната публика.

Завършва Театрален колеж „Любен Гройс“, има магистратура по Френска филология в Софийския университет. Завършва История на изкуството в Сорбоната. Между 2000 и 2006 година е актриса в Театрална работилница „Сфумато“.

През 2006 г. поставя в Сфумато спектакъла „Медея“, за който получава награда „Аскеер” за режисьорски дебют и номинация за награда „Икар”.

Спектакълът й „Макбет“ има награди “Аскеер” 2008 за костюми и музика. През 2009 г. в театър „Сълза и смях“ поставя авторския спектакъл „Казанова“, с който участва на престижния театрален фестивал в Авиньон, Франция.

През 2015 г. спектакълът "Къщата на гнева" в театър "Възраждане" печели “Аскеер” за най-добър спектакъл.

На въпрос за любима мисъл Диана Добрева отговаря с цитат от Достоевски: "Ако Исус няма нищо общо с Истината и Истината няма нищо общо с Исус, то аз предпочитам да бъда с Исус, отколкото с Истината".

Репетиците на “Вълци” започват на 1 юни. Това ще е първата постановка, която ще оживее на обновената сцена. С нея театърът ще открие двадесетото юбилейно издание на фестивала “Сцена на кръстопът” през септември.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…