Почти безлюдно галерия Ластици откри изложбата на Мари Рим „Доспехи”. Оказва се, че добрите намерения за поправка на улица „Христо Дюкмеджиев” попречиха на събитието и така чашите с вино си останаха недокоснати на масата. Изложбата на швейцарката пристига под тепетата благодарение на Международните фотографски срещи.

„Доспехи” стартира като училищен проект, но силата му придобива световни висоти. Това са жени, до една част от семейството на Мари, които носят тежките доспехи на ежедневието. А именно, техните костюми са създадени от предмети с всекидневна употреба и са начална точка на размисъл върху властта, войната и украсата. Заснетите дами губят своята идентичност и се превръщат в поставка за дрехите си.  Първоначалната идея на авторката е била да облепя самите предмети по лицата, но преподавателите й я съветват да ги създаде в маски. Защо жени? Избира ги, както сама обяснява, защото тя е жена и това е най-близко до нея.   Идея, близост и изискана работа съчетани в ярко цветна геометрия и стриктни композиции са в сърцевината на изксутвото на Мари Рим. На пръв поглед толкова елементарно, но щом се вгледаш по-дълбоко виждаш изкуството на ръчно създадените маска и фон. В племенното изкуство маската изпълнява ролята на знаме, в която изграждането й като перфектно симетрично-геометрично  творение е било на първо място. Изложбата на младата фотографка може да видите до 7-ми ноември в пространството на галерия Ластици, а за по-игриво настроените – чувствайте се свободни да си носите кофичка и лопатка, както самите организатори агитираха преди откриването. Тъй като отпред все пак е строителна площадка.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…