Двоен празник отбелязва днес Народна библиотека "Иван Вазов" - 135-тата си годишнина и 160 години от рождението на първия български енциклопедист и един от поддиректорите на библиотеката -Лука Касъров.Вече повече от век Народна библиотека "Иван Вазов" пази нашето културно писмено наследство. През тези дълги години български будители и просветители, между които Йоаким Груев, Найден Геров, Константин Величков, Иван Вазов и много други са дали своето сърце и усилия в създаването на Народната библиотека и движение. Още в първата година от създаването й Христо Кулеков дарява безценен ръкопис на Слепченския апостол - важен писмен паметник от световно културно значение. С това започва една от най-важните за развитието на библиотеката дейност - дарителската.Поради тази причина ръководството на НБ "Иван Вазов" връчи свидетелства задарение на днешните дарители.
Тържеството се откри с поздрав нанай-старото певческо дружество в Пловдив - "Ангел Букурещлиев". След тържествените приветствия и благодарствените слова, гостите имаха възможността да разгледат документалната изложба, посветена на Лука Касъров и да се докоснат до негови записки, архивни документи, бележки,ръкописи, както и с лични снимки,предоставени от наследниците на енциклопедиста. В експозицията присъстваше и първият български речник- "Енциклопедически речник" в три тома.
В памет на Лука Касъров днес се провед и Втори национален колоквиум „Последите на българската книга: Описи.Находки. Библиология“, в който участваха енциклопедисти и библиотекари от цялата страна.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…