Валери Чакалов и Стефан Божков са имена в арт средите, които щом чуеш отделно можеш да си сигурен, че това което предстои като изложба ще бъде велико. Когато обаче се съберат двамата в една обща изложба единствено е възможно да се равни на Големия взрив съчетан с Деня на страшния съд в художествените рамки. Двамата предоставиха една Трансформация на паметта на пловдивчани, показвайки какво по-точно се крие в главите им и кое е заседнало там за достатъчно дълго  време, че да се превърне в спомен, достоен да бъде овековечен.

Това не е извънредна изложба, която трябва да се отдели със специална тема, смята Валери Чакалов. Той обясни, че заглавието малко или много е подвеждащо, тъй като ние като хора работим с паметта и е основният аргумент и в изложбата. Паметта като социален проблем, като исторически, като визуален момент. Свързана е с образността, която двамата автори демонстрират своите визуални кодови памет в различни материи и структури. Дали ще е в рисунка, обект, видео, живопис или графика – всичко това е възможен инструмент за показване на това, което си таял в себе си толкова дълго и те е карало да се усмихваш. „Татко и аз” е една изключително силна работа на Стефан. Тя до най-малък детайл показва какъв е споменът за бащината фигура в неговите очи. Тя представя онези силни мъжки страсти, като лова,  на които само един татко може да научи сина си. Той ме е направил мъжкар, казва Стефан. В патрондаша вместо патрони са сложени тапи от изпитите бутилки с приятели, шампанското, изпито с жена и пурите, които са изпушени. Дръзки, но същевременно и крещящи творби. Всяка идея изисква материала, а не обратното. Има работа с кал, с въглен, с кафе и всичко това, защото единствено те могат да покажат първоначалната идея на автора. Дори остатък от кафена чаша на масата в събота сутрин може да разкаже толкова голяма история, която никой не подозира, че съществува на този свят. Едно запазено камъче от любимо място, макар и толкова студено може да стопли душата ти за секунда. Всяка една прашинка около нас може да прошепне своето минало и именно в тази сантименталност се носи духа на изложбата Трансформация на паметта в U-P.A.R.K.

Какво трябва да помним според Чакалов? Свойството на човека да забравя е сякаш по-хубаво, тъй като, ако трупаме всяка памет, всячески бихме се затруднили да възпроизвеждаме всичко, което помним, мисли той и допълва, че явно чрез изкуството се изчистваме от някои спомени и това е спасението. Паметта е остров, на който си стъпил и чрез изкуството се опитваш да го разнесеш из океана.
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…