Именитият художник представи Контрасти в галерия U P.A.R.K.  

„Контрасти” е една изложба, която внася контраст с цветовете си в сивото ни ежедневие. Това е работа на сръчната ръка на Трифон Неделчев. Макар и в момента художникът да живее в Германия с тази си изложба той сякаш казва, че никога не си е тръгвал от Пловдив, но пък и показва един по-различен поглед в неговото творчество.  В скулптурата се очертава майсторството на Трифон да създава такива форми, които от една страна да излизат от материала, но от друга страна именно този материал да оформя пространството. Неговата пластика е такава, че сякаш сама възпроизвежда себе си. Авторът дава тласък на една първоначална форма, която подобно на биологично същество, постепенно се обогатява с още, достигайки до материализирането си, което виждаме в изложбата. Относно по-необичайните пластики, всяка една от тях крие в себе си сюжет, разказ и дори малко виц. Лесно могат да бъдат разчитани и разказни, но все пак Трифон стъпва на едно по-древно отношение към материала, което е съвсем нормално в един етап от живота на твореца да се обърне към корените на изкуството. Но независимо, че Трифон Неделчев е скулптор, доминиращото в изложбата са неговите акварели. Сам нарича изложбата „Контрасти”, заради мекотата на картините и силата, която носят пластините, но съчетание на именно тези два компонента с пространството на галерия U P.A.R.K. доведе до едно преплитане в сходството на красотата, предложена ни от автора.
Но как един от най-обичаните пловдивски артисти успява да съчетае изкуството между България и Германия. Не виждам особена разлика, защото и в Германия живея с проблемите, с които живеят българските автори, казва Трифон и допълва, че дори и на Северния полюс да, дертове си остават. Те са навсякъде и са едни и същи. Според него трябва ти сам да решиш собствените си проблеми като художник, тъй като където и да се намираш никой няма да ги реши вместо теб. Върнахме го към младините му, питайки го дали ако в началото на кариерата му някой му бе казал, че ще препълва по този начин галерии и толкова много хора ще се умиляват пред творбите му, би повярвал. Не, не бих!. Щях да помисля, че е комплимент, смее се той, вдъхвайки надежда на младите артисти сега. Спомня си и за своята собствена младост – бохемските години на художници като Слона, казвайки, че това са били едни от най-прекрасните времена в живота му.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…