Аня Петрова

Последните два броя на списание „Страница” бяха под прожекторите на Spirt&Spirit тази седмица. Това е единственото издание у нас, което живее вече 15 години, благодарение на факта, че държи едно изключително високо критическо и редакторско ниво. За жалост, все още не е толкова популярно сред широката читаеща публика, но всеки млад автор знае каква гордост би била да се намери сред страниците на „Страница”. Да не забравяме, че това е най-динамичният момент в българската литература някога, от която и гледна точка да го погледнем. Хората пишат, дали от страст или за терапия, те пишат, а на всичкото от горе се намира и кой да ги издава. Ако до преди години романистите са били около 50 на брой, то сега надминават 1 200, както ги е преброил Младен Влашки. Ако започнем да броим поетите, едва ли някога би ни стигнало времето. Но разгръщайки „Страница” може да попаднете на най-доброто за последната година и то все от млади автори. България започва да свиква с мисълта, че да си писател е професия и е напълно възможно да се занимаваш само и единствено с това. Разбира се, тази идея все още се учи да ходи и заради това от всички поканени автори само един успя да дойде, Александър Христов. Защо ли? Защото другите бяха на работа по това време.

Макар и мненията, че компютърът ще измести книгата, Младен Влашки е сигурен, че това никога няма да се случи. Усещането да разгръщаш страници в ръцете си, да помиришеш съдържанието на твърдите корици – това никоя техника на света не би могла да ти го даде. Петнадесет години в тази суматоха е сериозно нещо, смята Влашки и допълва, че за това време списанието е успяло да си изгради лице. Младите има един усет за неща, които ние пропуснахме, казва Влашки. За движението, динамиките и ускорението – все неща, минали покрай неговото поколение без то да се усетят и допълни, че сякаш оголват нерва на тяхното време.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…