Младежи и възрастни хора ще търсят нови решения на проблема с  трайно обезлюдяващите се български села

Какво общо могат да имат социалните иновации с българските села? Какво  би могло да е бъдещето на българското село? Търсейки отговора, Фабрика за идеи вдъхновява десетки младежи да прекарат между четири и шест седмици това лято в своята „резиденция БАБА” в Родопите. Идеята стартира с 15 възрастни домакинства в пет родопски села и 20 младежи, които ще живеят при тях. Целта е учейки заняти и фолклор и помагайки в домакинството, заедно с хората в селата, младежите да помогнат и за развиването на нови идеи, базирани на традициите и отчитащи съвремието, които да привлекат към селата трайно нов интерес, и да са основата на иновативни решения, които да променят настоящата ситуация.

Според официалната статистика вече по-малко от 27% от българското население живее на село, а вероятно и процентът е много по-малък в действителност. За държава, която преди 50 години е била с над 70% селско население, тази радикална промяна носи огромни рискове в културен, социален и демографски план. Въпреки че селото е в голяма степен носителят на българската култура, населението там е маргинализирано икономически, културно и дори инфраструктурно. Ако обезлюдяването на селата в България продължи със същите темпове, до 2060-та в държавата ни няма да е останало нито едно село.

Как да вдъхнем нов живот на българското село?

Отговор на този въпрос се опитва да даде инициативата на Сдружение „Фабрика за идеи” – „Резиденция Баба”. Той е една от сбъднатите мечти на Фабриката, която в партньорство с Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” и Общинска фондация „Пловдив 2019” ще се опита да свърже потенциала на безработни младежи със знанието на възрастни хора в обезлюдяващи се села в един иновативен социално-предприемачески модел.  Целта е взаимодействието между двете групи да роди новаторски инициативи, основани на традиционно знание, които да намалят безработицата и обезлюдяването в региона и да привлекат трайно интереса към тези места. 

Над 20 младежи, които не са назначени на работа, заедно с доброволци, ще прекарат между 4 и 6 седмици в домовете на 15 възрастни семейства от 5 села от Община Лъки - Дряново, Джурково, Манастир, Югово и Белица.

„Търсим хора, за които позитивната социална и икономическа промяна в обществото ни е кауза, а това, което участниците ще намерят в инициативата ни, е възможност да реализират конкретна своя идея заедно с хората в селото, в което ще живеят.  Тази идея трябва да има дългосрочен ефект в селските райони и да има потенциала да привлече интерес към съответното село или да допринесе икономически и социално за развитието му”, споделя младият екип на “Фабрика за идеи”.

Целта е възрастните хора от забравените родопски села със своя невероятен запас от знание и родова памет да могат да предадат изчезващи традиции и практики и с помощта на младежите да се включат отново като активни граждани на обществото. Предварително обучените в социално предприемачество, системно и дизайн мислене младежи пък ще се опитат да създадат иновативни устойчиви модели, основани на традиционно знание, които да намалят безработицата и да доведат повече млади хора в селата. Или с други думи - участниците в „Резиденция Баба” ще си имат баба/дядо/домакинство, което може да разчита на тяхното желание за учене в занаята, който се практикува в дома, а резултатът от престоя в селото - се надяват от Фабрика за идеи - да ги вдъхнови да създадат условия за развитието на иновативни модели, инициативи, събития.

За целта младежите ще кандидатстват в отворена покана на сайта на „Фабрика за идеи“.

След резиденцията си в селата младежите с най-добри идеи и най-много хъс ще станат част от  Лаборатория за Баба-иновации, където с помощта на ментори ще могат да доразвият и в крайна сметка - реализират своята идея за едно по-щастливо българско село.

„Резиденция Баба” се открива на 26 март 2015 г. в клуб „Библиотеката” в Пловдив.
Там заинтересованите ще могат да получат повече информация за кандидатстването и условията за участие. Освен това ще им се наложи да се поровят  из корените си и да експериментират с традиционни български рецепти от село. Повече за всички условия по резиденциите очаквайте скоро в сайта на „Фабрика за идеи” и на фейсбук страницата на проекта.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…