Светла Москова: Нейната светлина ни огрява в момента

Стефка Георгиева

Композиция от декоративни чинии, експериментална керамика и пластика – това показва Градската художествена галерия в изложба по повод 80 години от рождението на Анна Гребенарова. Събитието откри внучката на емблематичната керамичка и основен двигател в организирането на експозицията – Ани. С цветя и аплодисменти тя бе посрещната от публиката, заради ретроспекцията, която направи чрез изкуството на своята баба.

Изложбата е подредена в три зали. В първата са показани декоративни чинии, които заемат основна част в работата на Гребенарова. В тях силно застъпена е космическата визия. Разнообразие от цветове, форми и текстура се вижда в тях. Кураторката на експозицията Таня Арабаджиева- Санчез определи работите от първата зала като експериментални полета, тъй като техниките от чиниите се откриват в големите творби на Гребенарова. Тя е монументален артист, подчерта Арабаджиева- Санчез, която направи новия прочит на твореца Анна Гребенарова.

Във втората зала е подредена експерименталната керамика. Идеята за нея се заражда в процеса на реставрация на находки от обекта Долнослав. Проектът започва през 90-те години и продължава своята реализация над 10 години. Експозицията включва различни вариации на находки от каменно-медната епоха.
Най-пъстра, цветна и обсъждана бе третата зала с пластиките на Гребенарова. Различни биологични форми, наподобяващи други видове или пък обитатели на морското дъно, грабнаха вниманието на зрителите и не го пуснаха дълго време. Силно впечатление направи техниката ѝ „съд в съд“, която прави пластиката ѝ изключителна. Различни форми, текстури и глазура се виждат дам.

Нейната светлина ни огрява в момента. Трябва да направим всичко възможно, за да създадем пълен прекрасен каталог на изкуството й. Тъй като трябва да има спомени за хора като Анна Гребенарова, каза на откриването на изложбата Светла Москова. Тя е артист от международно значение, изтъкна Таня Арабаджиева- Санчез.

Благодаря ви, че сте тук. Благодаря на Градска художествена галерия, че ни изтърпя, каза внучката на Анна Гребенарова пред много гости на събитието.
Експозицията е подредена в ГХГ до 15 април. Със сигурност е изложба, която не бива да пропускате.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…