Историята на Пловдив в 100 гравюри само в Градската художествена галерия

Стефка Георгиева

 

Как се съхранява паметта на времето? На този въпрос, в един определен аспект, се опита да ни отговори Градска художествена галерия - Пловдив. А отговорът е – с желание, упоритост и много любов.

Изложба от 100 оригинални френски, немски и италиански гравюри откриха Красимир Линков и Вихра Григорова. Гравюрите представят периода от 18-ти до 20 век и са собственост на галерията. Благодарение на Соня Стайкова, която е един великолепен фотограф, бяха документирани тези гравюри и неин е основният принос за създаването на чудесния каталог на галерията.

Самите гравюри условно можем да разделим в няколко групи: библейски, митологически, исторически, анималистични, портретни, природни и дворцови сцени и т.н. Условно, защото в много от тях се забелязва смесица на жанровете. Част от портретите са на исторически или църковни личности. Природните или градски сцени често стават фон на сложни фигуративни композиции, митологически сцени и портрети, което е една от основните характеристики на европейското изкуство между от 16-18в.

Интересен факт за една от гравюрите на Христос, разказа Вихра Григорова. Докато фотографът, Соня Стайкова, е заснемала гравюрата, на визуализаторът на нейния фотоапарат около фигурата на Христос са се появили концентрични фигури от светлина, които не могат да се видят с невъоръжено око. Докато наблюдавате гравюрата на стената няма да забележите това явление, но насочите ли обектива си към нея, ще я видите по нов начин. Това говори само и единствено за майсторството на създателя ?.

Изключително интересна изложба. Нейната подготовка е отнела една година и много работа, но резултатът е видим. Такава детайлност има в работата на майсторите, че може би с часове ще се взирате в тях и ще откривате ту сходства, ту разлики между тях. „Паметта на един френски колежки“ можете да видите този месец. Вижте как ниско ценените някога гравюри, днес са скъпи и важни произведения на изкуството.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…