Авигея Бойкова

След успеха на първата ,,Нощ на сетивата‘‘,състояла се миналата седмица в Медицинския университет,дойде ред и на втората,която се проведе в библиотеката на Пловдивския университет. Тя е част от националната кампания под надслов ,,Библионощ‘‘.
Вечерта започна под акустичния звук на студентите от специалностите ,,Джаз и поп изпълнителско изкуство‘‘, ,,Музика‘‘ и ,,Педагогика на обучението по музика‘‘, изпълнили произведения на Ерик Клептън, Ричард Клайдерман, Александър Винитски, Стинг, Ломбардо Грийн, Фредерик Бюргмюлер, Йохан Себастиан Бах и други световноизвестни музиканти.Гостоприемните организатори бяха приготвили сладки изкушения и чаши вино,с които посрещнаха всички гости.

Стартова позиция зае студентката Светлана Маринова,която изпълни няколко акустични произведения, последвана от колегата си Кристиян Манолов,който погали слуха на присъстващите с изпълнения на Ерик Клептън. Иво Анохин,студент в специалността ,,Музика‘‘  представи  2 изключително виртуозни изпълнения на електрическа китара ,като в едно от тях спомагателна сила бе и синът му Ангел,който изпълняваше съпровод на акустична китара.След това приятно музикално оформление,публиката се наслади на увлекателните истории на проф.дфн. Никола Балабанов-страстен любител на книгите и литературата като цяло-относно началото на университетската библиотека и премеждията при опазването й.Професорът е бивш ректор на Пловдивския университет в периода 1989-1993,но самият той сподели,че и до ден днешен продължава да посещава библиотеката редовно и й дарява книги.Самият той цитира писателят Александър Балабанов приканвайки хората да не се страхуват от ловци в гората,от диви зверове или от удавяне в Адриатическо море,а от човек,никога не прочел и една книга.Професорът загатна и за скорошното издаване на новата му книга,която ще бъде посветена на историята на атомната физика.Пожелаваме му успех какъвто имаше с предната ,,Закачки с миналото на университета‘‘.
След разказите на професора присъстващите се насладиха на изпълненията на Живко Каратабанов-акустична китара и на Жулиета Танева-виолончело

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…