Авигея Бойкова

В периода от 22 до 24 май Капана се превърна в територия на графичното изкуство. Подчертавам, че не става дума за графичен дизайн, а за традиционната графика,включваща методи като литография, офорт, суха игла, монотипия, висок печат, гравиране, изработване на клишета, рисуване с туш, молив, въглен, запознаване с щампарството, подвързване, графични техники, изложби, работилници, прожекции, лекции и класически фото ретуш. Събитието се организира в подкрепа утвърждаването и възраждането на Капана като квартал на творческите индустрии и занаяти.  Артисти изложиха своите творения в арт клубове и галерии с вход свободен  за всички граждани,а други творци решиха да ни запознаят с изкуството си показвайки ни процеса нагледно,чрез демонстрации и уъркшопове. Отделно от демонстрациите и изложбите в бар ‚‘‘ Download ’’ и в ‘‘ Петното на Роршах ‘‘ се проведоха лекции и прожекции за графичното изкуство.                                                    

Аз ще ви запозная с няколко артисти и творчеството им ,които ми направиха голямо впечатление,въпреки че ако можех, бих ви предоставила информация за абсолютно всеки един от  художниците,взели участие в събитието,защото го заслужават.Но уви-физически бе невъзможно.

В арт кафето Basquiat Wine & Art бяха изложени графики на художника Сашо Костов,които се разпродадоха доста бързо. Името му е вече добре познато , тъй като това далеч не е първата изложба на артиста. Никога не е учил рисуване, а просто по усет, с талант и много желание твори. Самоопределя се като професионален драскач, но поглеждайки картините му, не би останал с подобно впечатление. Всяка една линийка е изпипана не с око или ръка, а със сърцето на художника

В звуковият капан  Sound Trap се проведе изложба на фотографиките на Иван Шопов и Ели Жотова под името ,,Графотони‘‘. Тези млади таланти ме възхитиха и вдъхновиха с креативността си и непреодолимото желанието да творят.

Иван Шопов е бийт герой с много имена (Drum Kid, Cooh , Balkansky). Роден е в гр.Троян през 1982г. Израснал в ателието на майка си,той започва да рисува от 6-годишна възраст.В продължение на 5 години изучава керамика,приложни изкуства и скулптура в Художествената гимназия в Троян.Там за първи път опитва техниката  ‘‘суха игла‘‘ и открива влечението си към графиката.След завършването на гимназията Иван кандидатства в Националната художествена Академия,където попада в класа на проф.Христо Стайков.Там усъвършенства техниките ‘‘ суха игла‘‘ и литография.По време на обучението си в София започва успоредно да се занимава и с музика.През 2005г. Е издадена първата му плоча с негова музика,след което той продължава да се занимава и с двете начинания.Превръща креативността си в кариера.До момента Иван Шопов има над 70 издадени плочи.

Ели Жотева е родена в България,но израства в Лос Анджелис.Тя е интер-медиен артист с фокус върху визуалните изкуства.Изучавала е фотография в колежа Санта Моника,а през 2013г. Завършва Изящни изкуства в Южнокалифорнийския университет.През последното десетилетия тя прави изложби в Европа,Северна Америка и Австралия.Творческата й практика се охарактеризява с  това ,че често съчетава експерименталната фотография със светлинно-звукови инсталации и site-specific скулптури.

На ул.Магура станах свидетел на демонстрация на графична рисунка в цвят от Димитър Кацаров на фона на музиката от ‘‘Modern Electric Blues Session‘‘ и ‘‘Electro Swing Session‘‘.Драгомир Димитров ни запозна с много интересна техника,която спада към колографията и представлява директна манипулация на графичната плоскост с редица подходящи материали.Такива са например някои видове твърди PVC лепила, моделинови пасти и др.След манипулацията ,изработената матрица бива отпечатана по метода на дълбокопечатните техники (офорт,суха игла),на високопечатните(линогравюра,дърворез) или в комбинация от двете.Техниката е силно интуитивна,много пластична и гъвкава и позволява голям набор от комбинации с други класически графични техники.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…