Спасителен кораб за мечти е новата изложба на Гари

Дълго чакана от мен бе изложбата на Николай Ангелов – Гари. Приказна и магична е четката му, която сякаш не е рисувала, а плавно е танцувала върху платната му. Трайното присъствие на мотива за детството, плавно и постепенно прерастващо в зрялост нямаше как да не ме спечели.

Особено интересно е силното женско присъствие в неговите творби. Мъжкото начало се вижда изобразено единствено в картините му, представящи детството. Не е напълно изключено и пренебрегнато от плавните движения на четката му, но е отделена толкова малка част на мъжете в картината си, че почти не заслужава да бъде спомената. За сметка на това, жените му са невинни като девственици, макар и разсъблечени на някои от платната.  Очите им са наивни, сякаш еднакви за всички, напомнящи погледа на три годишно момиченце, гледащо с доверие своите родители.

Фонът на картините му е пъстър и цветен, но цветовете му са толкова добре подбрани и преливащи се неусетно, сякаш това е единствената подходяща и съвършена комбинация, която може да съществува в момента на взиране в творбата. Наблюдавайки работата му, у вас ще изплува най-крехката ви и свидна същност, която притежавате. Толкова умиление, любов и чувственост има в тези платна, че биха били не снега, а камъните по върховете на планините. Толкова оптимизъм и щастие лъха от работите на Гари, че за момент ми минава през ум – той може би не е от този свят, а от някоя съвършена планета, в която не съществува живо същество, което да не е щастливо и да не е в хармония със себе си.

Изложбата можете да видите до 7-ми юли в галерия "Възраждане".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…