Заглавието на вторият роман на авторката Христина Панджаридис „Някъде другаде“ звучи съвсем логично след заглавието на първата и книга „Ничия“. Тя представи книгата в Тракарт, където събра завидно много публика.

Пристигнала специално за повода от Страсбург, Панджаридис бе представена освен от своя издател – Божана Апостолова, така и от колегите си Силвия Димитрова и Събка Чехович. Началото постави Апостолова, въвличайки ни в темата за Великата книга, която иска да издаде, но така и не пристига. Христина е един добър автор, който е толкова вплетен в историите, които разказва, че на моменти не задълбава съществено в детайлите, казва издателката. 

Събка Чехович избра да представи авторката не като писателка, а като човек. Изложи на показ характера на писателя. В нейния случай интересен бе момента, в който Христина разказа как до преди да започне да пише романи е мислела, че понякога авторите лъжат, като казват, че сякаш свише идват думите, проправящи си път чрез перото им. Но ето, случи се и на мен, сподели тя. Силвия Димитрова обърна по-голямо внимание на самия роман и историите в него. 

В „Някъде другаде“ се поставят въпроси, касаещи децата, израснали без родители или пък такива, които били осиновени. Панджаридис сподели, че много от героите в книгата й имат реални прототипи в живота. В книгата обаче те са по-скоро събирателни образни от няколко човека, които се оглеждат като един между страниците. Писателката събира в себе си историите на много хора и преминали през чувството й на емпатия, тя не може да заспи докато не изпише онова, което усеща. 

И може би един от най-важните въпроси, които поставя тази книга е: „Добър родител ли съм?“ Какво ли прави тази книга, щом хората, които все още не са родители, си задават този въпрос?

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…