Големите илюзии и срива на надеждите на едно поколение творци в Седмицата на модерното изкуство 

Фото модели пишат на ръка защо са останали в България в проекта на Боряна Венциславова

Иван Мудов пресъздава финансовото разделение на страните от Европа в електронно табло с курса на еврото 

Лариса Илиева 

С впечатляваща изложба в Баня Старинна бе открита  Седмицата на съвременното изкуство. Под заглавието „Зрели и Бесни“ (Mature and angry) бяха представени осемнадесет автора, като основната тематика на събитието беше животът преди и след падането на режима в Източна Германия. Вернисажът е като своеобразен овчарски скок през Берлинската стена, но без характерната пръчка, а с изразните средства на съвременното изкуство.  

Сред творците се блестяха имена като Лъчезар Бояджиев, Боряна Венцславова, Олаф Остен, Миряна Тодорова, Неманя Цвянович и други, като техен куратор е Борис Костадинов. Обединява ги това, че те са от поколението, живяло с падането на Берлинската стена и с началото на илюзиите за красивото бъдеще. Може би и точно възхода и в последствие сривът на надеждите символизира дървената стълба в основната зала на Банята. 

Посещавайки галерията, ще забележите, че различните зали са тематично разделени, като във всяка отделна част се намира индивидуален акцент. Ще откриете различни арт инсталации, барокови елементи, фотографии  и интересни мултимедийни съчетания. В

Борис Костадинов отправи големи благодарности както към гостите на мероприятието, така и към партньорите, помогнали идеята да се превърне в реален и завършен проект. 

Също нещо важно, което обясни кураторът, бе факта, че всяко едно произведение е създадено конкретно за това събитие и за този момент. А цялата изложба е плод на усилен труд, положителни емоции и прецизно планиране. 

 В залите на Банята ви очакват много изненади. Една от тях е фото-писменият проект на Боряна Венциславова.  Помещението, в което ще откриете частичката оставена от авторката,  ще ви докосне с едно изключително съчетание на портретни снимки и ръкописни следи от самите модели. В проекта си Венциславова заснема свои приятели, на около 40-годишна възраст. Тя фокусира обектива си върху малка част от едно поколение, което е избрало да остане в България по онова време. Един избор, който не е никак лесен.

След всяка снимка моделите са помолени да й отговорят на въпроса: „Как виждаш твоята роля в контекста на България?“. Отговорите им са в оригинален ръкописен вариант и са поставени в рамки и положени до портретите на своите автори, като множеството от тях биха ви трогнали.

Иван Мудов пресъздава финансовото разделение на страните от Европа в електронно табло с курса на еврото,  

По време на разходката си из галерията бихте могли да обърнете внимание и на интересното съчетание на батут, златен плат, сатен и други от Миряна Тодорова и Лъчезар Бояджиев. 

Разбира се, има още куп неща, на които можете да се насладите между стените на  Баня Старинна, а  изложбата ще бъде отворена за посещения до 8-ми октомври.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…