Актовата фотография е послание. Няма място за срам в нея

 

Стефка Георгиева

Живеем толкова бързо и динамично, че на моменти забравяме за себе си. В бързия пробег между работата, семейния живот и приятелите ни, често не обръщаме внимание на сигналите, които тялото ни изпраща. Всеки дискомфорт, който усещаме е ясен признак, че е време да забавим малко темпото и да помислим за личното си съхранение. Физиологията ни говори и то много, но имаме ли време и уши, за да я чуем?

У нас е сякаш някак нормално да потърсим лекарска помощ и да обърнем внимание на здравословното си състояние едва когато сигналите на тялото ни станат толкова силни, че се превърнат в неописуеми болки. Всеки стадий преди това бива загърбван, пренебрегван и изтикан в ъгъла зад многобройните задачи, личния срам и свят и търпеливото стискане на зъби от болка, защото нали така правели големите хора, стискали зъби…

Точно против това търпение се обявява Симеон Тодоров в своя „Проект Т“. Какво всъщност представлява той ли? Актова черно-бяла фотография на голи мъже. Голи от кръста надолу. Няма нищо грозно или смешно в голото човешко тяло, а когато в снимките е заложен подобен замисъл, значението му става все по-силно.

Популярни са темите за женските проблеми с рака, т.е. рак на гърдата или на матката, но що се отнася до мъжете – сякаш техните здравословни проблеми остават на заден план, от популярните розови лентички, пропагандиращи женските кампании. В тях, разбира се, нищо лошо. Симо обаче запълни липсващото парче в пъзела като открито заговори за рака на тестисите, което бе прието с бурни аплодисменти от хората, посетили изложбата. Кадрите са заснети от Симеон и Александра Кевин (художничка). „Кога един мъж отива, за да се прегледа? Когато болките станат неописуеми! И това се случва в Пловдив, а представете си колко е катастрофално положението в по-малките градове и села.“ Това са думите на Симеон, които той изрече с истинско притеснение и загриженост. Ракът на тестисите е лечим, не е толкова опасен, но ако бъде открит в по-ранен стадий. В противен случай болестта, която бива пренебрегвана от срам, може да завърши в фатален край.

Зад обектива на Тодоров и Алекс са заставали различни участници, някои от които сами изявили желание да включат в проекта. Информираност трябва и грижа за себе си. Да жертваме здравето си поради срам от собственото ни тяло е абсурдно. Мъже, грижете се за себе си! А междувременно можете да посетите и самата изложба в сградата на PlovEdiv, която се намира в Капана.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…