Може би смятате, че има неща, които не можете да поместите в една и съща зала. Както например изкуството и кича не могат да намерят едно и също помещение, в което да бъдат поместени едновременно. През 2-то десетилетие на 21 в. обаче можем да видим много и различни мнения по темата. Подобно съчетание направи Иван Томанов в Градската художествена галерия.

Съчетанието на абсурдния кич и изкуството съвсем не се отнася до безвкусица или липса на естетика. Точно обратното. Авторът на изложбата, в която можете да видите рисунки, графики и инсталации съпоставя двете неща. Томанов поставя толкова осезаема граница между тях, че не е възможно да не ви провокира. До зашеметяващите табла с негови работи, окачени по стените, се подвизаваха така модерните инсталации, с които сякаш деецът осмива съвременното изкуство или поне неуспешните му опити, за които няма как да не го аплодираме бурно.

За съжаление, ако не знаете каква е концепцията на автора, можете да останете много объркани, пристъпвайки в пространството на галерията. Истински шок е за ценителите на изкуството да видят в ГХГ градински фигури на зайчета, детски играчки, кухненски пособия и куп други цветни чудесии, които изграждат така наречените инсталации. 

Скулпторът Томов обаче не само ще ви шокира, но и ще ви очарова, което е по-важното в случая. Вглеждайки се в рисунките му, можете да ги интерпретирате по многобройни начини. Освен, че в тях можете да видите философската поезия, което се противопоставя на консуматорския свят, ще откриете многобройни религиозни символи. Някои от рисунките напомнят човешката душа, особено поставени в композиция. Сякаш е разнищил нечия същност, пречупил я е през погледа си, за да може да ни покаже колко многопластови са хората.

Със сигурност това е една от най-провокативните изложби на Градска художествена галерия. А работата на Иван Томанов можете да видите до 14-ти октомври. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…