Пловдивските ценители на изкуството препълниха залите на Градската художествена галерия, където на 18 март се откри впечатляващата изложба на Ясен Гюзелев – един от най-забележителните илюстратори на съвремието ни. Ретроспективата на неговото богато творчество е проект на куратора Красимир Илиев и Софийска градска художествена галерия. 

Възхитеният зрител поема на красиво пътешествие, което завладява сетивата му още с ученическите рисунки на художника и особено с неговия зряло представен автопортрет на 15 годишна възраст. Заявеният талант се разгръща и демонстрира ярко чрез илюстрациите, рисувани по време на следването в Художествената академия. Емоциите на посетителя са покорени напълно, когато се изкачи на втория етаж на Галерията и види изключителните по майсторство и необятност на въображението илюстрации на книгите за Алиса, героинята на Луис Карол. Поразителна е работата на Ясен Гюзелев върху „Пинокио“ на Карло Колоди, върху книгите на Дикенс „Големите надежди“ и „Оливър Туист“. Зрителят е омагьосан от уникалните изображения, правени за „Дон Кихот“ и „Баскервилското куче“, циклите „Сократ“ и „Микеланджело“, картите Таро.

При откриването Ясен Гюзелев изрази надежда, че неговите творби ще дадат на многобройните му гости поне за кратко спокойствие от нещата, които ги дразнят в общия ни живот. И за друго призова маестрото в краткото си слово – да запазим Пловдив и културното му богатство,  завещано от предците. Апелира във всички български градове повече да се съгражда, вместо да се руши.

Заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева изрази своето възхищение от таланта на Ясен Гюзелев и го покани да вземе участие в артистичните изяви на 2019 година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.

Гости на откриването бяха и съветникът от посолството на Република Турция в София и временно изпълняващ длъжността генерален консул в Пловдив Онур Екрен и съпругата му Дуйгу. В изложбените зали ги доведе най-вече техният интерес към изкуството и по-специално възхищението им от илюстратора Ясен Гюзелев, с чието творчество се бяха добре запознати.

Десетки посетители получиха автограф от художника върху екземпляр от илюстрирани от него книги, с които Галерията разполага.

Пловдивчани могат да попаднат в Страната на чудесата на Ясен Гюзелев до 14 април.



Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…