Редом с нашата самостоятелна Изложба живопис в една от най-престижните галерии в Пловдив - Арт Галерия-музей „Филипополис” -  http://www.philippopolis.com/, ще реализираме и Второто издание на “реалити” Проекта ни “Отворено ателие” - абсолютно уникален и единствен за сега в България. Това е наш оригинален авторски проект. Първото издание реализирахме в Арт център RG-21 през 2009 г. , в Русе. За втори път в продължение на 2 седмици ще творим на живо в галерийно пространство и ще излъчваме всичко случващо се в галерията в реално време по Интернет за целия свят. Разликата от Първото „Отворено ателие” ще е, че този път ще творим на живо и тримата – заедно със сина ни Богдан Върбанов  – на 17г., ученик в 10ти клас в НХГ”Цанко Лавренов”, Пловдив, носител на наградата на публиката от миналогодишния Национален конкурс за млад автор /до 30г./ на Галерия „Аспект” и стипендиант на Фондация „Комунитас”. Може да се каже, че той е един изключителен пример за учениците от художествените Гимназии. Негови творби ще бъдат включени в съвместната ни изложба.

От 22-ти април до 4-ти май ще рисуваме на живо по 6 часа на ден, пред широката публика – worldwide: по целия свят, и пред публиката в галерията, показвайки целия си творчески процес и спецификите на уникалната си колаборация в работата. По време на двуседмичното ни рисуваме на живо използвайки както конвенционалната четка, така и аерограф. Ще демонстрираме на зрителите целия процес на рисуване на хиперреалистични картини, ще покажем как от празното платно “изграждаме” триизмерния фотореалистичен образ.

С този проект искаме да разчупим традиционното представяне на художника в галерия - изложба, където има подредени творби, откриване, след което нищо не се случва!

Ще излъчваме процесът в реално време по интернет на нашия уеб-сайт, Фейсбук профил и на специално създадената за случая Фейсбук страница, като този път сме предвидили и излъчване на запис през останалата част от денонощието. Желанието ни е да направим достъпен един творчески процес, като пространството за изкуства «влезе» в домовете на хората посредством интернет мрежата.

В същността си това е един социално ангажиран проект за предоставяне на възможност на големи групи хора – социално слаби, с увреждания, и хора живеещи в отдалечени от културните центрове краища на страната, българите в чужбина – Проектът ще предостави възможност на тези хора за достъп до съвременно изкуство. Чрез излъчването на живо по Интернет ще се даде възможност и на тези големи групи от хора  да “влязат” в Галерията, а и в ателието на художниците.

Една от нашите цели е да бъдат заинтригувани младите хора чрез тяхната естествена среда и модел на комуникация. Другата ни цел е да създадем в навечерието на светлите Великденски празници достъпност до живота в галерията и за хората с увреждания, отново чрез Интернет. Убедени сме, че приобщаването на хората с увреждания е въпрос не само на милосърдие и благотворителност, както и че достъпността може да бъде осигурена не само чрез архитектурни решения. Покани за събитието ще бъдат изпратени до над 30 организации на инвалидите в България.

Организирали сме 2 интерактивни излъчвания – лекция-беседа специално за ученици от школите по изкуства в 4 града, за сега. Това ще бъде един открит урок за съвременните тенденции в изобразително изкуство, по-специално – за съвременния реализъм и малко познатите в България Фото и Хиперреализъм, както и демонстрации на различни живописни техники – рисуване с аерограф /един слабо познат в България арт инструмент/. В Художествените Галерии във Видин, Тутракан, Дулово и Силистра чрез мултимедийни прожектори ще се прожектира на живо, в реално време на голям екран сигналът от интернет - лекцията и демонстрациите в Арт Галерия-музей Филипополис, Пловдив.

Второто издание на „Отворено ателие” ще бъде под мотото „Споделено” – Галерията-музей и любезните домакини сем. Малецови ще споделят пространството си с артистите, те от своя страна ще споделят с публиката творческия си процес; Мария и Валери споделят със сина си своите проекти, а той с всеотдайната си в работата ще сподели отговорността за доброто общо представяне.

С „Отворено ателие-2”, за втори път ще съчетаем наша живописна изложба с двуседмично демонстриране на творческия ни процес „на живо” пред широката публика – пред посетителите в галерията и излъчвано в реално време по Интернет. Първото издание на нашето „Отворено ателие” през 2009 г. в Русе бе първото по рода си в България, като амбицията ни бе това да се превърне в наша традиционна изява.

С този наш „реалити” Проект – „Отворено ателие” искаме да разчупим традиционното представяне на художника в галерия, което обикновено е: изложба с подредени творби, откриване, след което нищо не се случва.

Нашата дългогодишна практика като професионални художници, работили с галерии у нас и в чужбина, както и динамиката на съвременния живот, глобализиращ се свят, модерни информационни технологии; “визията”, която ни атакува постоянно и от всякъде, ни наведоха на мисълта, че един съвременен творец, колкото и добър да е той като художник, не би могъл да задържи вниманието на съвременния зрител чрез традиционните изяви.

Мотивацията ни да “отворим” нашето ателие за широката публика, е че искаме да разкрием на зрителите поне част от динамиката и мистерията на колаборативния ни творчески процес, да ги запознаем с разнообразието на творческите ни похвати и изразни средства, разностранното ни мислене и интереси в различните сфери на визуалните изкуства; Дори ще съчетаем визуалното изкуство с танца. В същото време, ще се стремим и вярваме, че ще постигнем един добър краен арт-продукт, като чрез двуседмичния „открит” процес в изложбените зали, ще се опитаме да разкрием на зрителите колкото е възможно повече от това как стигаме до този продукт.

Нашата мисия като съвременни творци е да посочваме красивото и изящното, което е навсякъде около нас, да подтикнем зрителя към съзерцание. Целта ние е да провокираме мисълта на зрителите към наистина стойностните, важните, красивите неща в живота и да ги накараме да ги оценят,

Въпреки, че този наш проект в същността си е реалити шоу, зрителите не бива да очакват от нас шоу в смисъла на другите реалитита, които се показват по медиите. Това ще бъде по-скоро едно камерно представление, където са поканени всички, които имат специален интерес към визуалните изкуства – професионалисти и любители, ценители и колекционери, както и всички, на които им е любопитно какво се случва в ателието, (а защо не и „в главите”) на художниците, как се измислят и творят нещата. Това ще бъде една отворена „творческа работилница” и вярваме, че магията на творчеството ще бъде едно достатъчно интересно, атрактивно, а и смислено „шоу”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…