Художникът открива „Слънчев ден и шкурка по гърба” на 12 юли

Галерия Sariev Contemporary открива втора самостоятелна изложба на Вальо Ченков „Слънчев ден и шкурка по гърба“ на 12 юли. Вернисажът ще бъде подреден в арт пространството до 30 август. Художникът ще представи живописни творби и рисунки от 2013 и 2014-та година.

През 1990 г. Вальо Ченков напуска България и в Мюнхенската академия продължава започнатото в София следване. Тогава той е на 24 години и е готов на всичко. Бързо осъзнава механизмите на пазара за изкуство и това води до отрезвяване. Отдавна вече познава железния прагматизъм на Запада. В крайна сметка най-важна за него остава безусловната артистична свобода.

За творческия си подход Вальо Ченков казва: „Водя си бележки за събития, които изобщо не са се случвали, като се оставям да бъда повлиян от незначителни мотиви. Започвам да рисувам сякаш знам посоката, в която искам да вървя. Ако обаче не ми провърви успявам да реализирам много бързо целта, която съм си поставил, но и разочарованието настъпва неминуемо. В този момент започва истинската работа. Започвам отначало. Ако имам късмет картината се еманципира от първоначалните ми намерения, фигурите се интегрират или асимилират от случилото се вече в нея. Някои неща мутират. Всичко е извън обсега на моя контрол. Чувствам се като на магистрала: вдигам скоростта, няма правила... остър завой, продължавам направо, давам газ и хайде в канавката.“

Вальо Ченков описва работата си и като момент, в който се пресичат случайности, като борба срещу перфекционизма. Според критика Анегрет Ерхард, отбелязала работата на Вальо Ченков в статия, която представя творците от Мюнхен (списание Weltkunst, 2013), той прави пресичането в този момент изключително добре. И също така владее техниката, което е важен аспект за оцеляването на живописта във времена, в които е обявена за мъртва. Към това, според нея, принадлежи една огромна порция скептицизъм и размишление, но не и стремеж към гениалност. „Има неща, които не могат да бъдат нарисувани и неща, които трябва да бъдат нарисувани“, казва Ченков и допълва „...няма причина да рисуваш какво да е“.
Изложбата на Вальо Ченков „Слънчев ден и шкурка по гърба“ в SARIEV Contemporary, Пловдив ще представи живописни творби и рисунки от 2013 и 2014-та година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…