Маестрото не иска политици да се мяркат на самостоятелната изложба в ГХГ

Художникът предупреди: Не искам награда Пловдив. Нея само на чистачката на театъра не са я дали!

Градската художествена галерия днес беше сцена за пресконференцията по повод предстоящата самостоятелна изложба на Анастас Константинов. Представят я като повод- 30 години от излизането му на световната арт сцена, но той самият изобщо не харесва тези годишнини. Звучи ми старомодно- художник станал на еди колко си години. Какво като си станал на толкова години, те няма да ти станат по-хубави картините, каза самият Константинов.
За изложбата си обяснява, че не иска да му се мяркат политици, като приема единствено кметът на Пловдив да я посети, тъй като все пак е Градска художествена галерия. Творческа самонедостатъчност, така описа своите колеги, които винаги търчат да се снимат с някого, че да придобият име в медийните среди. Това, което се създава в изкуството е предназначено да живее по-дълго, защото ако едно изкуство е истинско то ще надживее много поколения, добави той. Художници като Златю Бояджиев са много наши и много фолк, докато съвременната живопис се е развила много и никой не проявява интерес към фолклорното изкуство, а в чужбина негови картини биха се купили само от носталгично настроени сънародници, каза след това Анастас. 
Онези хора, които купуват изкуство в Америка са образовани, много интелигентни и на много високо на ниво, но не парадират с нивото си като местните простаци, сподели мисли Анастас за разликата между балканските и отвъд океанските разбирания. Създаването на картините му е един дълъг път към духовността. Всеки един символ съдържащ се на тези платна говори за изключителната му вяра в Бога. Триъгълниците, които символизират Светата Троица, а вътре в тях е поставено Всевиждащото око на Бога. Рибата, която от векове се смята за символ на Христос. Свикнали са художникът да е необразован, беден, пиян и просяк и се радват когато художникът е в такава кондиция, сподели маестрото днес. Аз не съм напук български художник, аз съм въпреки български художник, каза още той. 
Картините на Анастас Константинов са експлозия. Макар и да седи пред теб с дрехи, той оставя голата си душа във всяко едно от платната и това ясно може да се усети. Сам казва, че е виждал хора да плачат, да се радват или да крещят пред неговите произведения щом ги видят за първи път. Човек не знае, че има една чувствителност в себе си, каза той. Информацията ни идва твърде бързо по интернет и започва да се губи онази емоционалност, а изкуството е предназначено именно за това – да припомня на хората какво таят в себе си. То е Питсбърг, то е Ню Йорк, то е Париж, то е и Берлин, обаче Пловдив няма да го заменя с нищо друго, отговори щом го попитаха защо винаги се връща тук. И финал предупреди: Аз не искам награда Пловдив. Нея само на чистачката на театъра не са я дали!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…