Медни брадви от V век преди Христа, тракийски мечове и боздугани привличат посетителите

Част от оръжията в изложбата са участвали във войни и в кръстоносните походи

Екатерина Стоянова, Паулина Гегова

Прекрасни праисторически оръжия и оръдия, запазени през вековете, красят Археологическия музей в Пловдив и привличат посетители. Изложбата е частна колекция, резултат от колективната страст на няколко поколения на едно и също семейство. Наречена е „От камъка до барута“ – сбирка „Ватеви“. Експонатите са събирани дълго време, като поддръжката и реставрацията им е изключително трудоемка. За пръв път любителите имат възможността да видят това антично съкровище, включващо медни брадви, датиращи от 5000г пр. н.е., тракийски мечове, боздугани, шлемове от Римската империя, келтски шлемове и мечове, и всякакви други артефакти, запазили бойния дух на миналото. Всеки експонат има своя биография и носи вековна история. 

Колекцията се обработва от 6 години от общо 11 реставратора, включително и Милица Илиева. Част от оръжията изглеждат като недокоснати – може да се усети присъствието на ковачите, при една добра игра на въображението. Част от тези оръжия са участвали във войни, а друга част – в кръстоносните походи. Показани са оръжия от бронз, желязо и кремък. Различни размери, разцветки и форми показват креативността на хората от древността, а начинът, по който са изработени и използваните материали, разкриват мястото, на което са произведени.

Развитието на оръжейното дело е свързано с развитието на технологиите. С течение на времето сечивата за бойни действия се изменят и това е показано в изложбата. Те са подредени в хронологичен ред и лесно може да се забележи разликата във времето, а също и в стила. Стилът, от своя страна, говори за нацията. Така те ни запознават с няколко цивилизации, разкриват част от тяхната история.

Подбудата за изложбата е патриотична, от части свързана с 11-ти май. Много може да се разказва за нея и ще чуете много интересни истории, ако отидете да я разгледате.  Тя е съвместен проект на музея и галерия Ромфея и ще посреща гости до 1-ви септември

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…